Géza
-12 °C
-4 °C

Kitúrta a metró a hajléktalanokat

2005.12.16. 12:53
Lebontják a Borszéki úti átmeneti hajléktalanszállót és házi orvosi rendelőt a XI. kerületben, mert kell a hely a 4-es metró Etele téri járműtelepének. A szállón lakó 50 embert ma költöztetik ki, de sokan nem tudnak hova menni. A férőhelyek pótlásáról vitázik a működtető civil szervezet és a főváros.

Az InfoRádió értesülései szerint az utcára kerülhet közel ötven ember a Borszéki utcai átmeneti hajléktalanszállóról, mert az épület útjában áll a 4-es metrónak és le kell bontani.

Győri-Dani Lajos, az intézményt működtető Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy az épületet el kellett adniuk a BKV-nak, mert egyébként kisajátították volna. Ám az érte kapott 33 millió forintból nem tudnak egy 600 négyzetméteres ingatlant pótolni. "Vannak, akiknek tudtunk szállást ajánlani, de a szállóink tele vannak, de nem tudtunk mindenkit elhelyezni." Győri-Dani Lajos hozzátette, hogy a szociális törvény szerint a főváros az ellátásra kötelezett, de nem pótolja a kieső férőhelyeket.

Skultéty József, a főpolgármesteri hivatal szociális ügyosztályának vezetője elmondta, hogy a főváros teljesíti a szociális törvényben rögzített kötelességét, évi 10 milliárd forintot fordít erre a területre. Úgy gondolja, hogy a helyzetre a civil szervezet szakembereinek kellett volna felkészülni: "A Borszéki úti bontást már egy éve tudtuk, ilyen szinten nincs ellátási kötelezettség, a civil szervezetnek kellett volna egy másik ingatlan után nézni. Ha a hajléktalanok bármelyik intézet kapuján bekopogtatnak, kapnak tanácsot, hogy melyik intézmény tud segítséget nyújtani a számukra." Skultéty József szerint ilyenkor még van szabad hely az ellátórendszerben, a kapacitás adatokból ez látszik, ám ha jönnek a kemény fagyok, nehezebb lesz férőhelyet találni.