Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Érvénytelen a Hajógyári-sziget beépítéséről szóló népszavazás

2006.09.10. 23:41
Érvénytelen a Hajógyári-szigetre tervezett beruházásról dönteni hivatott népszavazás Óbudán, mert a választópolgároknak csupán 14,4 százaléka ment el szavazni. Így életbe lép a rendelet, mely lehetővé teszi, hogy a Hajógyári-szigeten 8-10 szálloda és apartmanház, több sportközpont, jachtkikötő és kaszinó épüljön.

Érvénytelenül végződött a Hajógyári-szigetre tervezett beruházás kapcsán kiírt rendeletmegerősítő népszavazás vasárnap Óbudán, miután a választásra jogosult 104 356 választópolgárnak csupán 14,4 százaléka, 15 044 ember kereste fel a szavazóhelyiségeket, mondta Tass Bálint, a helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI-nek.

Az egyfordulós népszavazást a tervezett "Álomsziget" beruházás kapcsán tartották; a leadott 14 959 érvényes szavazatból 9441 volt a támogató, 5518 az elutasító voks.

A választópolgárok többségének távolmaradásával a Kerületi Szabályozási Tervet tartalmazó rendelet szeptember 23-án életbe lép.

Tiltakozó környezetvédők

A Fővárosi Közgyűlés április 27-ei ülésén, egyetértési jogával élve, zöld utat adott a négyszázmilliárd forint értékű magánbefektetői projektnek. Az elképzelések szerint a volt hajógyár területén a többi között szálloda, konferenciaközpont, apartmanhotel, kaszinó és sportpálya épülne.

A projekt ellen környezetvédők tiltakoztak, a Védegylet és több civil szervezet legfeljebb a tervezett beépítés felét fogadná el. A helyi képviselő-testület a beruházáshoz szükséges Kerületi Szabályozási Tervet június 30-án jóváhagyta, ugyanakkor rendeletmegerősítő népszavazás kiírásáról is döntött.

8-10 szálloda

A vasárnapi érvénytelen népszavazással életbe lépő rendelet azt teszi lehetővé, hogy a Hajógyári-szigeten 5-6 éven belül 8-10 szálloda és apartmanház, több sportközpont, jachtkikötő, kaszinó és egy 3500 fős konferencia- és kiállítási központ épüljön. A sziget elzárva marad az autóforgalom elől, ezért P+R parkolót alakítanak ki.

Az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. programja 14,5 milliárd forint közcélú fejlesztést is tartalmaz, többek között árvízvédelmi létesítmények, utak és egy alagút megépítését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!