Illés
17 °C
29 °C

Érvénytelen a Hajógyári-sziget beépítéséről szóló népszavazás

2006.09.10. 23:41
Érvénytelen a Hajógyári-szigetre tervezett beruházásról dönteni hivatott népszavazás Óbudán, mert a választópolgároknak csupán 14,4 százaléka ment el szavazni. Így életbe lép a rendelet, mely lehetővé teszi, hogy a Hajógyári-szigeten 8-10 szálloda és apartmanház, több sportközpont, jachtkikötő és kaszinó épüljön.

Érvénytelenül végződött a Hajógyári-szigetre tervezett beruházás kapcsán kiírt rendeletmegerősítő népszavazás vasárnap Óbudán, miután a választásra jogosult 104 356 választópolgárnak csupán 14,4 százaléka, 15 044 ember kereste fel a szavazóhelyiségeket, mondta Tass Bálint, a helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI-nek.

Az egyfordulós népszavazást a tervezett "Álomsziget" beruházás kapcsán tartották; a leadott 14 959 érvényes szavazatból 9441 volt a támogató, 5518 az elutasító voks.

A választópolgárok többségének távolmaradásával a Kerületi Szabályozási Tervet tartalmazó rendelet szeptember 23-án életbe lép.

Tiltakozó környezetvédők

A Fővárosi Közgyűlés április 27-ei ülésén, egyetértési jogával élve, zöld utat adott a négyszázmilliárd forint értékű magánbefektetői projektnek. Az elképzelések szerint a volt hajógyár területén a többi között szálloda, konferenciaközpont, apartmanhotel, kaszinó és sportpálya épülne.

A projekt ellen környezetvédők tiltakoztak, a Védegylet és több civil szervezet legfeljebb a tervezett beépítés felét fogadná el. A helyi képviselő-testület a beruházáshoz szükséges Kerületi Szabályozási Tervet június 30-án jóváhagyta, ugyanakkor rendeletmegerősítő népszavazás kiírásáról is döntött.

8-10 szálloda

A vasárnapi érvénytelen népszavazással életbe lépő rendelet azt teszi lehetővé, hogy a Hajógyári-szigeten 5-6 éven belül 8-10 szálloda és apartmanház, több sportközpont, jachtkikötő, kaszinó és egy 3500 fős konferencia- és kiállítási központ épüljön. A sziget elzárva marad az autóforgalom elől, ezért P+R parkolót alakítanak ki.

Az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. programja 14,5 milliárd forint közcélú fejlesztést is tartalmaz, többek között árvízvédelmi létesítmények, utak és egy alagút megépítését.