Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bosszúhadjárat az észak-budai kórházösszevonás?

2007.05.31. 21:38
Havas Szófia miatt egy korábbi Közgyűlés már botrányba fulladt, most azonban a szocialisták újra előhozták az észak-budai kórházak átszervezését a Fővárosi Közgyűlésben. Ezúttal a testület elvben megszavazta a János és a Margit kórház, meg a Budai Gyermekkórház összevonását, de Havas Szófiáról megint vita alakult ki. Igaz, most nem az SZDSZ és az MSZP, hanem a Fidesz és az MSZP csapott össze a János kórház volt orvos-igazgatója miatt.

Elvi döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön, amikor elfogadta a három észak-budai kórház összevonásáról szóló javaslatot. A János, a Margit kórház, illetve a Budai Gyermekkórház átszervezésével 500 millió forintot takarítanak meg - érvelt Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, előterjesztő.

Fúrják a főigazgatót?

Ugyanakkor Kosztolányi Dénes (Fidesz) fővárosi képviselő szerint arról van szó, hogy el akarják távolítani a János kórház éléről Kázmér Tibor főigazgatót, aki az elmúlt egy évben magától is képes volt 500 milliós megtakarítást elérni, viszont eltávolította az intézmény orvos-igazgatóját, Havas Szófiát, a szocialisták egészségpolitikusát, fővárosi képviselőjét.

Korábban már megírtuk, hogy az SZDSZ-frakció sem nézi túl jó szemmel a szocialisták bosszúállását, és ez a mostani csütörtöki ülésen is kiderült, amikor Kosztolányi Dénes egyik javaslatát nem szavazták le, hanem egyszerűen tartózkodtak. A fideszes képviselő előterjesztése így sem kapta meg a szükséges többséget, így végül a közgyűlés kormánypárti frakciói megszavazták az elvi döntést a kórházak összevonásáról.

A személyi ügyekben azonban az SZDSZ városatyái tartózkodtak, illetve nem szavaztak.

Kosztolányi és Steiner vitája

A Fidesz álláspontja is érdekes volt a vitában, hiszen Kosztolányi személyesen Havas Szófiát támadta, amikor megemlítette, hogy fegyelmi eljárás folyik ellene a János kórházban. Steiner Pál szocialista frakcióvezető ezt cáfolta. Kosztolányi erre azt mondta, hogy az eljárás azért nem kezdődhet meg Havas ellen, mert nem veszi át az erről szóló hivatalos értesítést.

Steiner erre azzal vádolta meg Kosztolányit, hogy személyiségi jogokat sért és igaztalanul vádaskodik Havas Szófiával szemben.

Kosztolányi közben azt is kezdeményezte, hogy a János kórházat érintő ügyben Havas Szófia elfogultság, illetve összeférhetetlenség miatt ne szavazhasson. Ezt a közgyűlés elutasította, és végül az elvi döntést is jóváhagyta a koalíciós többség.

Kosztolányi - egyébként sikertelenül - azt javasolta, hogy a János kórházba olvasszák be a többi intézményt, így nem lenne szükség a János kórházban arra, hogy a főigazgatónak újra kelljen pályáznia tisztsége betöltésére.

A Fidesz álláspontja

Tarlós István fideszes frakcióvezető más irányú javaslatát szintén leszavazta a közgyűlés. Ő azt szerette volna, ha a Margit kórház maradhatna meg, és a János kórház felesleges funkcióit átadhatnák más intézményeknek, így például a Kútvölgyi kórháznak. Tarlós ellenezte a főváros tervét ugyanis, amely szerint a Kútvölgyi kórházat meg akarja szerezni az önkormányzat.

A Fidesz frakcióvezetője szerint tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát, jelen esetben a Semmelweis Egyetem jogait, hiszen a felsőoktatási intézmény ragaszkodik saját kórházához, a Kútvölgyihez.

"A betegellátás szempontjából kedvezőtlen, kezelhetetlen és szinte naponta változó koncepciókkal hozakodik elő a koalíció, és ezeket a koncepciókat ők maguk változtatják szinte hetenként" - mondta Tarlós, aki kérte, hogy a városvezetés vonja vissza inkább a teljes előterjesztést és megfelelő időben kiérlelt koncepcióval álljon elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!