Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Új városnegyedet kap a százéves Újpest

2007.02.16. 19:14
Új városnegyed és városközpont épül Újpesten. Az első lakásokat 2008 tavaszán adják át, a központ többi, részét 2010-re ígérik. Szép lesz, intelligens és környezettudatos, lesz benne wellness, kultúra meg 17 emeletes irodatorony.

2010 végére új városnegyed és -központ épül fel Budapest IV. kerületben, az idén százéves Újpesten. A városrész alapítójának, Károlyi István grófnak a nevét viselő Városközpont alapító okiratát ma írta alá a kerület polgármestere, alpolgármestere és a kivitelező CEU Reality csoport vezetője.

A Károlyi István Városközpont a Károlyi István, a József Attila és az Attila utca, valamint a Váci út által határolt négyhektáros területen, a Dunától harminc méterre áll majd, az egykori Wolfner (vagy Táncsics) Bőrgyár helyén. Az új központ nem akar a régi helyébe lépni, inkább kiegészíteni; kettőjüket egy tengely köti majd össze. A hajdani gyáregyüttes 40 ezer négyzetméteren 180 ezer négyzetméternyi beépítést terveznek, több szinten. Ebből 55 ezer négyzetméteren üzletek, irodák, kulturális és egyéb szolgáltató feladatokat ellátó intézmények, a többin lakóházak, sok zöldterület és sétálóutak lesznek.


Nézze meg az új Újpestet!

A kivitelezés három ütemben történik meg, az első szakasz január elején kezdődött. A tervezett 900 lakásból az első háromszázat 2008 tavaszán adják át. A második és harmadik periódus 2010 végén zárul, ebben épül fel a negyed közepén álló 17 emeletes, lakótornyokban csúcsosodó irodaépület. A manapság erősen vitatott felfelé terjeszkedés ebben az esetben a negyed egyik fő szempontját szolgálja: jelentős zöldterületeket ment meg a lakók számára. Ezekre az ütemekre (az épületek formavilágának megteremtésére, valamint az új épületek, a nagyméretű park és sétálóutcák összehangolására) nemzetközi építészeti ötletpályázatot írnak ki.

A területen háromezer négyzetméteres wellness és fitneszközpontot építenek, lesz benne még babaúszásra alkalmas uszoda is. A nemrég még Gödöllőn művházat igazgató Németh Kristóf vezetésével pedig létrehozzák a Károlyi Kulturális Központot, az Újpesten elég nagy hagyományú képzőművészeti élet megtartásáért és támogatásáért.

A lakásokba szelektív szemétgyűjtést, a csapadék, illetve a Duna vizének tisztítására és öntözővízként való hasznosítására biotechnológiával működő víztisztítót, az intézményekbe geotermikus fűtést terveznek. A tömbön keresztül egyetlen autóút vezetne, ami egy hatalmas mélygarázsban végződne és eltűnteti a közlekedést akadályozó álló járműveket. A régi bőr- és cipőgyárat sem eltűntetni, inkább rehabilitálni szeretnék, az első szakaszban épülő házakhoz például annak bontott, több száz éves, pecsétes tégláit használják fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!