Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Horváth Csaba ledózeroltatná a János kórházat

2007.05.04. 14:39
A Magyar Nemzet szerint május elsején Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes a Városliget egyik sátrában arról beszélt, le kéne dózerolni a János kórházat, mert az elavult épületegyüttes nem alkalmas a betegek színvonalas ellátására. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester viszont változtatási tilalmat kezdeményez az intézmény területére.


Horváth munkában
"Le kell dózerolni a jelenlegi Szent János Kórház épületeit, az értékes hegyvidéki ingatlant pedig eladná a fővárosi önkormányzat" - erősítette meg a Magyar Nemzetnek Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azt az ötletét, amelyet május elsején szűk körben már ismertetett pártja egyik sátrában.

Közölte: ez nem egy kiforrott terv, de amennyiben a főváros megszerezné a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által működtetett, de állami tulajdonú Kútvölgyi kórházat, akkor ez utóbbi intézmény és a jelenleg működésképtelen Szent Margit Kórház alkalmasabb a budapestiek egészségügyi ellátására, mint a Szent János Kórház.

Steiner Pál, a fővárosi szocialisták frakcióvezetője a Napkeltében azt mondta, Horváth ötletéről, hogy arról még nem volt szó hivatalos fórumokon, de a párt kialakítja majd álláspontját Horváth Csaba elképzeléséről.

Szolnoki Andrea nem ellenzi a tervet

A Kútvölgyi úti kórház önkormányzati tulajdonba kerülésétől függ a János kórház területének, ingatlanainak további sorsa - jelentette ki Szolnoki Andrea pénteken az MTI-nek.

A fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának szabad demokrata elnöke nem utasítja el Horváth Csaba (MSZP) jelenlegi főpolgármester-helyettes felvetését, amiről a Magyar Nemzet című lap pénteken számolt be, ugyanakkor az ügyben egyeztetni szeretne. Szolnoki Andrea elmondta, hogy írásos előterjesztés ez ügyben még nem érkezett a döntésre jogosult szakbizottság elé.

Mint mondta, "valószínű", hogy az ötlet egyelőre még csak "embrionális terv formájában létezik". A szabad demokrata politikus hozzátette: szeretne ez ügyben egyeztetni Horváth Csabával.

Május végén lehet döntés

A fővárosi koalíciós vita alapja egyébként éppen a kórházösszevonások körül robbant ki. A liberálisok a legutóbbi közgyűlésen átgondolatlannak nevezték a három budai kórház, János kórház, a Margit kórház és a Budai Gyermekkórház tervezett összevonását és halasztást kértek az ügyben. Ráadásul nem szeretnének megválni a János kórház főigazgatójától, csak azért, mert Havas Szófia egészségpolitikus így venne revansot Kázmér Tiboron, aki menesztette őt a János kórház orvos igazgatói székéből.

Az összevonásáról várhatóan május utolsó napján tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Demszky Gábor főpolgármester múlt pénteki tájékoztatóján bejelentette, hogy a kormányfővel tárgyalást kezdeményez, egyebek közt a jelenleg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által működtetett, de állami tulajdonú Kútvölgyi úti kórház önkormányzati tulajdonba adásáról.

Pokorni szerint meglepő és dicséretes Horváth őszintesége

A XII. kerületi polgármester, a fideszes Pokorni Zoltán közleményt adott ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül. Ebben leszögezi: "A János Kórház ledózerolásával kapcsolatban Horváth Csaba szocialista politikus, a jelenlegi kormánykoalíció politikusaitól eltérő módon, meglepő és dicséretes őszinteséggel beszélt világossá téve, hogy az ingatlanbefektetők érdeke fontosabb, mint a betegeké. Szavaiból kiderül, hogy a zavaros és átláthatatlan észak budai kórház-integráció, az intézmények költséghatékonyság ürügyén történő gazdasági holdinggá alakítása nem az egészségügy fejlesztését, hanem az értékes budai ingatlanok értékesítését szolgálja."

Pokorni hangsúlyozza, hogy a XII. kerület vezetése nem hagyja, hogy a szocialista-szabaddemokrata koalíció felelőtlen intézkedésekkel veszélybe sodorja a járóbeteg-ellátást a János Kórház ledózerolásával. Ezért levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, tárgyalást kezdeményezve. Következő lépésként pedig a hegyvidéki képviselőtestület jövő csütörtöki ülésére előterjesztést nyújt be, amelyben változtatási tilalmat javasol a János Kórház területére. A tilalommal próbálja megakadályozni, hogy a kórház ingatlanspekulánsok kezébe kerülhessen - fogalmaz a polgármester.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!