Hatmilliárd kellene a fővárosi kórházak működtetéséhez

MTI
2004.04.07. 15:29
A fővárosi Fidesz-MKDSZ pénzügyi és szakmai szempontból is elfogadhatatlannak tartja a fővárosi vezetésnek az egészségügyi intézmények átalakítására tett javaslatát - közölte Kupper András frakcióvezető szerdán Budapesten az MTI-vel. "Ez az előterjesztés úgy ahogy van elfogadhatatlan, mind pénzügyi, mind pedig szakmai tekintetben, ezért egy új indítvány elkészítését kérjük a főpolgármester-helyettestől" - mondta Kupper András.

Szolnoki Andrea a főváros egészségügyi bizottsága elé csütörtökön egy intézkedési tervet nyújtott be, amelyben a fővárosi kórházak csődjének elkerülésére próbált meg javaslatokat tenni. A testület az ellenzék tartózkodása mellett nem fogadta el az előterjesztést. Szolnoki Andrea közölte: két héttel később újra, változatlan formában a bizottság elé terjeszti az intézkedési tervet.

Kupper András szerint azonban az előterjesztés még csak becslést sem ad arra, hogy a megtett intézkedések mekkora megtakarítást hozhatnának. Számításaik szerint ez az összeg legfeljebb több tízmillió forint lehet, miközben a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények költségvetéséből 6 milliárd forint hiányzik a megfelelő működtetéshez. Tájékoztatása szerint a hiányt a bér, az áfa, az infláció, a közműdíjak és a gyógyszerárak emelése okozza. A Fidesz többek közt azért indította meg a nemzeti petíciót a költségvetés módosítására, hogy az egészségügy rendbetételére megteremtődjenek a szükséges források. Az említett előterjesztésben a főváros vezetése olyan szakmai javaslatokat is megfogalmazott, amely nem önkormányzati, hanem minisztériumi hatáskörbe tartoznak.