Emlékezés a vészkorszak áldozataira

Budapest Portál
2004.04.07. 17:12
Az Országgyűlés nyilatkozatot fogadott el a holokauszt emléknapjára. Ebben az áll, hogy április 16-a, a holokauszt emléknapja alkalmából az Országgyűlés a magyar nemzet nevében mély részvéttel hajt fejet a vészkorszak áldozatai és sokat szenvedett túlélői előtt. A kétharmados támogatást igénylő politikai nyilatkozatot egy tartózkodás mellett, vita nélkül fogadta el a Ház.

Az idei évfordulón, a kulturális tárca szándékai szerint számos megemlékezésre kerül sor a fővárosban, és országszerte. Több ezer diák fáklyás élőlánccal veszi körül a magyarországi holokauszt 60. évfordulóján, április 15-én este a budapesti gettó egykori területét . A Páva utcai emlékhely állami megnyitó ünnepsége mellett a főváros lakói és a középiskolák, egyetemek diákjai is kifejezhetik részvétüket az ártatlanul elpusztított zsidó és cigány áldozatok iránt.

A Terror Háza Múzeumban április 13-án nyílik meg az elpusztított 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermek emlékének szentelt "Hetedíziglen - gyermekek a holokausztban" és a "Magyar tragédia 1944" című kállítás. A Páva utcai zsinagóga telkén elkészült Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely április 15-én - az idén péntekre eső holokauszt emléknap előtt egy nappal - nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az idei évfordulón, a kulturális tárca szándékai szerint számos megemlékezésre kerül sor országszerte. Harsányi László miniszteri biztos nemrég úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint, a Nemzeti Kulturális Alapprogram százmillió forintos pályázati összege segítségével a kisebb közösségek is rendbe tudják hozni az emlékhelyeket, és újakat is állíthatnak.

A budapesti megemlékezéssel párhuzamosan Auschwitzban is megnyitják a tábor területén felépített új magyar emlékkiállítást, amely már évek óta zárva tartott. Ugyanezen a napon Washingtonban, az ottani Holokauszt Múzeumban emlékkonferencián emlékeznek a magyarországi áldozatokra: az esemény főszervezője Tom Lantos képviselő.