Parkolási jogvita: folytatódnak a tárgyalások

MTI
2004.04.06. 17:18
Tovább tárgyal a fővárosi önkormányzat a Centrum Parkoló Kft. egyezségi ajánlatáról, amellyel egy még 1995-ben kötött szerződés jogvitáját zárná le - erről kedd délutáni, részben zárt ülésén határozott a főváros tulajdonosi bizottsága.

Az önkormányzat 1997 májusában felmondta azt a Centrum jogelődjével, a Petrolex Kft.-vel kötött szerződést, amellyel közterületet biztosított a parkolás üzemeltetéséhez. A cég ugyanis 1996 augusztusától nem fizette a megállapodásban rögzített díjat. A peres üggyé vált jogvitában a Legfelsőbb Bíróság két éve jogerősen 50 millió forint megfizetésére kötelezte a kft.-t, amit a cég tavaly nyáron teljesített.

A kft. ugyanakkor viszontkeresetében amiatt perli a fővárost, hogy az nem adta át részére a nem fizető autósok személyes adatait, s emiatt nem tudták behajtani a parkolási díjakat. A cég összességében 158 millió forintnyi kára miatt perli az önkormányzatot. Ez ügyben a bíróság januárban szeptemberre halasztotta el a tárgyalást.

A kft. egyezségi ajánlatában rögzíti, ha a főváros ugyanannyi pénzt fizet neki, mint amennyit a kft. korábban átutalt az önkormányzatnak, akkor megszünteti a még folyamatban lévő kártérítési pert. A főpolgármesteri hivatal jogászainak a bizottság előtt ismertetett álláspontja szerint a most zajló per precedens értékű. Nagyobb esély látszik ugyan az önkormányzat pernyerésére, de az sem zárható ki, hogy részben pert nyer a kft. Ezért indokoltnak tartják az esetleges egyezség megkötését is.

A nyilvános vitában ellenzéki és koalíciós képviselők is felvetették, hogy nagyobb eséllyel valósíthatná meg az önkormányzat az egységes fővárosi parkolási rendszer kialakítását, ha nem pereskedne tovább ebben az ügyben.