Nem indokolt a drosztrendelet felülvizsgálata

MTI
2004.04.26. 14:13
Nem tartja indokoltnak a főváros vezetése azt, hogy az Alkotmánybíróságnál kezdeményezzék a taxiállomásokkal kapcsolatos fővárosi rendelet felülvizsgálatát - közölte Bőhm András. A Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén nem értett egyet a jogi bizottságnak azzal a határozatával, amely a taxirendelet alkotmányossági felülvizsgálatát szorgalmazta.

A bizottság március 22-én egy tartózkodó szavazattal meghozott határozatában arra kérte a főpolgármestert, hogy a szerintük alkotmányossági szempontból aggályos fővárosi rendeletet teljes körűen vizsgáltassa felül. A kabinet elé benyújtott hivatali szakmai vélemény leszögezte, hogy a bizottság nem fogalmazott meg konkrét kifogásokat, érveket, vizsgálati szempontokat, ezért nem lehet meghatározni, hogy mire is irányul az alkotmányossági felülvizsgálat kezdeményezése.

A szakemberek emlékeztettek arra, hogy az AB négy éve már egy beadvány kapcsán megvizsgálta a főváros taxirendeletét. Akkor azt állapította meg, hogy rendelkezései nem ellentétesek az alkotmánnyal. A fővárosi rendeletben azóta bekövetkezett változások nem érintik a szakértők szerint a rendelet alapintézményeit. A kabinet elé került előterjesztés rögzíti, hogy az AB határozatában külön nevesítve sem találta alkotmányba ütközőnek a taxirendelet leginkább vitatott részét, miszerint csak a kijelölt droszton várakozhat taxijármű utasfelvétel érdekében.