Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem állítanak szobrot Móricznak a körtéren

MTI
2004.05.05. 13:20
Elutasította a Móricz Zsigmond körtéren felállítandó Móricz-szobor tervét a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. A testület egyhangúlag határozott arról is, hogy pályázatot kell kiírni a szoborra és annak helyszínére is.

A Móricz-szobor felállítását a múlt hónapban a XI. kerületi önkormányzat és a főváros kulturális bizorrságai is támogatta. A Varga Imre szobrász által 1979-ben készített egész alakos bronz szobor az író szülőhelyén, Tiszacsécsén áll. A kompozíció másolatának tízmillió forintos elhelyezési költségét fele részben a főváros és a XI. kerületi önkormányzat fizetné. A szobrot az író születésének 125. évfordulója alkalmából állítanák.

A városképvédelmi bizottság szerint azonban a teret csak pályázati úton lehet fejleszteni, a szobor elkészítésére pedig pályázatot kell kiírni. A képviselők tájékoztatása szerint a jövő hónapban már csak akkor lehetne a 2,2 méter magas szobrot felállítani a téren, ha a Fővárosi Közgyűlés elé kerülne a kérdés, és a testület támogatná a javaslatot.