Per előtti felszólítás a Gresham építőjének

MTI
2004.06.14. 11:58
Per előtti felszólításban kéri a fővárosi önkormányzat a Gresham szállodát építő Gresco Rt.-től a szállodához kapcsolódó mélygarázs működésével összefüggő számlák megtekintésének lehetőségét - közölte a fővárosi SZDSZ-frakcióvezetője.

Bőhm András az MTI-nek elmondta, azért kérik a számlákba a betekintés lehetőségét, mert a Rossevelt téri mélygarázs, amelynek bevételeiből az önkormányzat is részesülne, jelentős veszteséggel üzemel, legutóbb több mint 17 millió forintos veszteséget könyvelt el.

A politikus közölte, hogy az önkormányzat és az rt. közötti 1999-es szerződés alapján a cég az első naptári évben 12 millió forint a fix díj, a részesedés pedig a negyedévi nettó pénzügyi eredmény 10 százaléka.

A frakcióvezető tudatta, az önkormányzat kért pénzügyi szakértők véleményt, amely a számlák, kifizetések szabályosságát megállapította, de tartalmi vizsgálatra nem tért ki. Így például arra sem, hogy indokolt-e egy új létesítménynél több mint 4 millió forintos karbantartási költség és 2,3 milliós jogi szolgáltatási díj, valamint 5,4 millió forintos építményadó.

A kabinet elé került előterjesztés mellékletében Fejér Béla, az rt. elnök-vezérigazgatója tudatta, hogy a szerződésben nincs olyan rendelkezés, amely alapján nekik bármilyen anyagot át kellene adniuk az önkormányzatnak. Megjegyezte azt is, a Roosevelt téri mélygarázs a szálloda elkészültéig "sokkal kevésbé gazdaságos, mint azt eredetileg elképzeltük".