Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magánosítanák a Budai Gyermekkórházat?

Magyar Hírlap
2004.07.29. 09:40
A Budai Gyermekkórház lehet az első olyan fővárosi egészségügyi intézmény, amelyet gazdasági társasággá alakítanak át, és előkészítenek a privatizációra - értesült a Magyar Hírlap. A nyolcszázezer budai lakos kilencvenezer gyermekének kiszolgálására hivatott kórház helyzetét eleve befolyásolja, hogy központja a Rózsadombon van. A fővárosi önkormányzat három telkén folytatják a gyógyító munkát - a Bolyai, az Ali Baba és a Logodi utcai ingatlanok értéke becslés szerint 1,8 milliárd forint. A Bolyai utcában néhány éve nagyszabású építkezésbe kezdett a főváros, az új kórházépületnek azonban eddig csak a fele készült el.

A városháza - a kórház tulajdonosa - most keresi pályázattal azt a céget, amely felvázolhatná, milyen gazdasági társaságként működhetne az intézmény - mondta el a napilapnak Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. Az egészségügyi bizottság helyettes vezetője, Kupper András (Fidesz) úgy véli, elvben a közhasznú társaságtól (kht.) a részvénytársaságig minden forma elfogadható, ha a jelenlegi vagyon önkormányzati tulajdonban marad, és a vállalkozásból nem vonnak ki profitot. A bizottsági alelnök hallani sem akar arról, amit az átalakítás mégiscsak magában rejthet, hogy a betegeket szegényekre és gazdagokra osszák: egyesek extra ellátása mellett mások kiszoruljanak az itteni szolgáltatásból. Kupper feltételeinek valószínűleg csak a nonprofit elven működő közhasznú társaság felelne meg.