Három fővárosi szegénynegyed átfogó felújítása kezdődik

2005.02.16. 15:19

Szociális városrehabilitációs modellprogramot indít a főváros a szegények szegregációjának megszüntetésére. A négy évig tartó, 1,8 milliárd forintos forrással megvalósuló program legfontosabb célja, hogy megújítsák a szegénységben élők elkülönített lakónegyedeit, valamint hogy erős szociális programmal elérjék, hogy az ott élők életkörülményei javuljanak, kirekesztettségük oldódjon, és a program végén a lakosság legalább 70 százaléka továbbra is helyben lakhasson. A kísérleti rehabilitáció három negyedet érint: a józsefvárosi Magdolna-negyedet, Kőbányán a Bihari úti "szegénytelepet", és a ferencvárosi "Dzsumbujt".

Február 17-én és 18-án a város vezetői szakmai, de gyakorlatias beszélgetést, konferenciát tartanak a Városháza dísztermében, amelyre meghívták az ügyben illetékes minisztériumok, kerületi önkormányzatok képviselőit, ideértve a szakértőket és a rehabilitációs cégeket. Nyitó beszédet mond Demszky Gábor főpolgármester, majd felszólal többek közt Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter, Kolber István kancelláriaminiszter, Ladányi János szociológus és a Studio Metropolitana vezetője.

A modellprogram idején a Főváros folyamatosan vizsgálja majd a kitűzött célok megvalósíthatóságát, és siker esetén a modellt rendszerszerűen beépíti a budapesti városrehabilitációs folyamatba.

Jellegzetes gócpontja a városrehabilitációs problémáknak a belső-erzsébetvárosi zsidónegyed, ahol a gazdasági, szociális és ingatlanérdekek állnak szemben városrendezési, műemlékvédelmi elvekkel.