Egységes parkolási szabályokat akar az MDF

MTI
2005.03.24. 11:41
Országos szintű tanulmány elkészítését, majd ezt követően a parkolási rendszerek működtetésének egységesítését elősegítő jogszabály megalkotását javasolja a kormánynak Pettkó András MDF-es képviselő. A politikus budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a témában csütörtökön nyújtott be határozati javaslatot az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki politikus kifejtette, a parkolás országos szintű probléma, és a fővárosban sem jelentenek megoldást a koncepció nélküli módosítások. Mint mondta, a parkolóhelyeket üzemeltető cégek évi több milliárd forintos bevételéből az önkormányzatok csak morzsákat kapnak, és követhetetlen a bevétel útja, ezért felül kellene vizsgálni a pénzügyi kérdések körét, különös tekintettel a befolyó bevételek visszaforgatására a parkolási infrastruktúrába. Érthetetlennek nevezte, miért nem az önkormányzatok üzemeltetik a nyereséges parkolási rendszereket.

Kérdésére válaszolva elmondta, az országos tanulmányban azt kellene felmérni, hány településen van fizető parkolási rendszer, valamint hogy kik, milyen szabályok szerint és milyen tarifákkal üzemeltetik azokat.