Vízlopáson kaptak két fővárosi szállodát

2005.04.15. 18:00
A rendőrség gyanúja szerint több éven keresztül folyamatosan lopták a vezetékes vizet két fővárosi szállodában. A rendőrségre március 25-én a Fővárosi Vízművek tett feljelentést, miután felmerült a gyanú, hogy néhány budapesti szálloda a reálisnál jóval alacsonyabb vízdíjat fizet. A XV. kerületi rendőrök ezt követően a Vízművek szakembereivel együtt, összehangolt akciót indítottak három szállóban. Az egyidőben megtartott ellenőrzések eredményeképpen egy XV. kerületi, és egy zuglói szállodában is igazolódott a kezdeti gyanú, miszerint a hotelekben lopják a vizet.

Az eddigi adatok szerint a XV. kerületi szállodában már mintegy öt éve folyamatosan lopják a vizet. A zuglói hotel esetében a bűncselekmény-sorozat körülbelül 2002 óta tart. A legelső becslések szerint az érintett szállodák naponta mintegy 24-25 köbméternyi vizet használhattak fel, ténylegesen azonban csak napi 3-4 köbméternyi vízért fizettek. Módszerük az volt, hogy a vízórát egyik esetben egy tűzcsap, a másik esetben egy kerti csap vezetéke segítségével kikerülték. A felhasznált víz nagy részét így ezen a kalózvezetéken nyerték, s a vízórán keresztül csak a töredéke folyt át a felhasznált vízmennyiségnek.

A XV. kerületi szálloda által már a vízlopással okozott kár is tetemes, s ehhez várhatóan hozzájön még a ki nem fizetett csatornadíj összege is. A pontos kárérték megállapítása mindkét hotel esetében jelenleg is folyik, a rendőrség azt követően kívánja majd gyanúsítottként kihallgatni az érintett tulajdonosokat. A XV. kerületi nyomozók azt remélik, hogy az első kihallgatásokra egy héten belül sor kerülhet.