Ősztől teljes kapacitással működik a rákospalotai szemétégető

MTI
2005.05.30. 14:07
Zajlanak az üzemi próbák a rákospalotai szemétégető újabb két kazánjában, és várható, hogy ősztől mind a négy kazán teljes kapacitással dolgozhat, közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. főmérnöke hétfőn. A tervezettnél várhatóan előbb befejeződő korszerűsítéssel nagyobb lesz a kazánok üzemkészsége, s így a korábbi 350 ezer tonna helyett évente 420 ezer tonna szemetet tudnak elégetni, mondta Hortobágyi József.

Hozzátette, a korszerű füstgáztisztítóval az égetőből a szigorú hazai és uniós környezetvédelmi előírásokban rögzített értékeknél kevesebb káros anyag jut majd a levegőbe, ezáltal javul a főváros környékének légszennyezettsége. Az égetőmű rekonstrukciójával kevesebb szemét kerül majd a lerakóhelyekre, emellett az égetőben termelt energia évente százezer ember áramellátását és nyolcezer lakás fűtését biztosítja.

Elmondta, hogy az áfa nélkül 19 milliárd forintos beruházást a környezetvédelmi tárca, a fővárosi önkormányzat és az FKF rt. finanszírozza. Az 1981 óta működő égetőmű a felújítás után várhatóan még húsz évig biztonságosan üzemelhet.