Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Betilthatják a felszíni parkolást a Szabadság téren

MTI
2005.08.23. 17:37

A Szabadság téri és a Szent István téri felszíni parkolás megszüntetését kezdeményezte az V. kerület a fővárosnál, hogy a Belvárosba érkező autósok a mélygarázsokat használják - közölte a városrész sajtóreferense kedden az MTI-vel. Prónay-Zakar Gina az MTI-nek elmondta, hogy javaslatuk az élhető Budapest érdekében született. Céljuk az, hogy a rendkívül leterhelt Belvárosban csökkenjen az autóforgalom és a környezetszennyezés, javuljon az emberek komfortérzete.

A szóvivő szerint a fővárosi politikusok hétfői álláspontjával ellentétben, a kerület nem kezdeményezte ezeken a helyeken a parkolás ingyenessé tételét. Úgy vélte, hogy a fővárosnál félreértették a kerületi javaslatokat, amelyekről már régóta egyeztetnek. A szóvivő hangsúlyozta: a kerület évek óta próbálja elérni, hogy a turisztikai és a szakrális jellegű területeket, valamint a zöldfelületek környékét nyilvánítsa védett övezetté a főváros. Elviekben ezzel a főváros is egyetért, a forgalomtechnikai hozzájárulást is megadták, a két tér problematikája azonban továbbra sem megoldott.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn nem értett egyet az V. kerület azon kérésével, hogy ezt a két teret kivonják a belvárosi parkolási övezetből. A városrész márciusban kezdeményezte ezt egyhangú testületi döntéssel. A városvezetés elé került hivatali előterjesztés szerint mindkét közterület gyalogos vagy védett övezetté nyilvánítása után válhat lehetővé a parkolási zóna megszüntetése. A kerületi kezdeményezésről szeptemberben személyesen egyeztet Demszky Gábor főpolgármester Steiner Pál belvárosi polgármesterrel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!