Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betilthatják a felszíni parkolást a Szabadság téren

MTI
2005.08.23. 17:37

A Szabadság téri és a Szent István téri felszíni parkolás megszüntetését kezdeményezte az V. kerület a fővárosnál, hogy a Belvárosba érkező autósok a mélygarázsokat használják - közölte a városrész sajtóreferense kedden az MTI-vel. Prónay-Zakar Gina az MTI-nek elmondta, hogy javaslatuk az élhető Budapest érdekében született. Céljuk az, hogy a rendkívül leterhelt Belvárosban csökkenjen az autóforgalom és a környezetszennyezés, javuljon az emberek komfortérzete.

A szóvivő szerint a fővárosi politikusok hétfői álláspontjával ellentétben, a kerület nem kezdeményezte ezeken a helyeken a parkolás ingyenessé tételét. Úgy vélte, hogy a fővárosnál félreértették a kerületi javaslatokat, amelyekről már régóta egyeztetnek. A szóvivő hangsúlyozta: a kerület évek óta próbálja elérni, hogy a turisztikai és a szakrális jellegű területeket, valamint a zöldfelületek környékét nyilvánítsa védett övezetté a főváros. Elviekben ezzel a főváros is egyetért, a forgalomtechnikai hozzájárulást is megadták, a két tér problematikája azonban továbbra sem megoldott.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn nem értett egyet az V. kerület azon kérésével, hogy ezt a két teret kivonják a belvárosi parkolási övezetből. A városrész márciusban kezdeményezte ezt egyhangú testületi döntéssel. A városvezetés elé került hivatali előterjesztés szerint mindkét közterület gyalogos vagy védett övezetté nyilvánítása után válhat lehetővé a parkolási zóna megszüntetése. A kerületi kezdeményezésről szeptemberben személyesen egyeztet Demszky Gábor főpolgármester Steiner Pál belvárosi polgármesterrel.