Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Négy új díszpolgára lehet Budapestnek

MTI
2005.09.23. 13:58

Az idén néggyel nőhet Budapest díszpolgárainak a száma, ha az eseti bizottság véleményét osztja majd a jövő héten a Fővárosi Közgyűlés is. A díszpolgári címre javasolt hét személy közül négyen kapták meg a szükséges kétharmados szavazatot az első körben.

A főpolgármester által javasolt Kornai János közgazdász és Fischer Iván karmester, valamint a szocialisták által kezdeményezett Szepesi György újságíró és Radnóti Miklósné Gyarmati Fanny, a költő felesége kapta a legtöbb szavazatot a díszpolgári címre. A szocialisták jelölték még díszpolgárnak Petrovics Emil zeneszerzőt, Törőcsik Mari színművészt és Szőllősy András zeneszerzőt.

A Pro Urbe Budapestért címre benyújtott harmincnégy egyéni javaslatból öt személynek, a két szervezeti indítványból pedig egynek, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kollektívájának elismerését támogatta a döntéselőkészítő bizottság. Egyéni kitüntetésre javasolja a testület Balázs Péter egyetemi tanárt, az Európai Bizottság korábbi regionális biztosát, Benkő Sándor előadóművészt, László Imrét, a Szent Imre kórház főigazgatóját, Nádas Péter írót és Vágó István újságírót.

A közgyűlés szabályozása a díszpolgári címeknél nem tartalmaz megkötést arról, hogy évente hány személy kaphatja. A Pro Urbe elismerésben viszont évente csak hatan részesülhetnek.