Metróépítés - a lakók tulajdona csak az alapozásig tart

MTI
2006.01.13. 16:49

A Fővárosi Közlekedési Felügyelet múlt évi több mint egymillió ügyintézéséhez képest elenyésző, 24 volt a panaszok száma, amiből négy bizonyult megalapozottnak - közölte a szervezet igazgatója pénteken.

Pintér József egy tájékoztatón munkájuk jogszerűségét jellemezve elmondta, hogy 44 ügyük került tovább másodfokra, s csak három esetből lett peres eljárás. Hozzátette, hogy az ügyintézés során ez évtől a korábbinál nagyobb adminisztrációra, és tízmilliós nagyságrendű pluszkiadásra számítanak az új közigazgatási eljárási törvény miatt. E szerint ugyanis az ügyfeleket többször is levélben kell tájékoztatniuk beadványuk helyzetéről.

Munkájuk pozitívumaként említette az igazgató, hogy a Legfelsőbb Bíróság megerősítette azokat a határozataikat, amelyeket a 4-es metró építése kapcsán hoztak. A bíróság egyetértett a felügyelet által megszabott műszaki feltételekkel, amelyekkel a kivitelezés során garantálhatják a felszínen lévő házak biztonságát.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a civil panaszosok tulajdonában lévő ingatlanok nem érintettek a 17-37 méter mélységben zajló metróépítésnél. A lakók tulajdona a házak alapozásáig tart, a mélyebben fekvő földterület pedig az államé.