Fővárosi Fidesz: a Combino-ügyben Demszky is felelős

2006.08.16. 17:27

A Combino villamosok ügyében megállapítható a politikai felelősség is, mert politikai nyomásra lerövidítették a kivitelezés idejét - közölték szerdán a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetői, akik a BKV Akácfa utcai székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót szerdán. "Ez az a helyzet, amikor a politikai felelőtlenség szövetségre lép a műszaki felelőtlenséggel" - fogalmazott Kupper András, a képviselőcsoport vezetője. Közölte: a politika abban felelős, hogy olyan igényekkel állt elő, amelyek ellehetetlenítették a megfelelő színvonalú kivitelezést.

A fideszes politikus szerint Aba Botondnak, a BKV vezetőjének a felelőssége abban áll, hogy nem tudott ellenállni a politikai nyomásnak. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy "ha valaki Aba Botond menesztéséről beszél, (akkor) vesse föl a politikai nyomásgyakorlók felelősségét, Demszky Gábor felelősségét (...) is".

Kupper András közölte, a nagykörúti felsővezeték-rendszer meghibásodásának okait vizsgáló szakértői jelentés kifogásként állapította meg, hogy a kivitelezési időt többször lerövidítették, így "nem volt kellő idő a tervezésre és a beruházás kivitelezésére sem". Wintermantel Zsolt frakcióvezető-helyettes szerint könnyen kitalálható, hogy a kampányra való tekintettel, Demszky Gábor nyomására rövidítették le munka elvégzésének idejét.