Alpolgármestereket hiányol a közigazgatási hivatal

MTI
2006.11.20. 14:33
A jövő hónap közepéig kivár a Fővárosi Közigazgatási Hivatal, azt követően azonban törvényességi észrevételt tesz azon önkormányzatokkal szemben, amelyek addig nem választanak helyettest a polgármester mellé - közölte a hivatal vezetője hétfőn az MTI-vel.

Forgács István elmondta, úgy látja, hogy jelenleg zajlanak azok a háttérkonzultációk, például a fővárosi önkormányzatnál is, amelyek a helyettesek megválasztását célozzák. Hozzátette: szerinte nem a megegyezésre való törekvés hiánya miatt nem sikerült még a törvényi elősírásoknak megfelelően helyetteseket, illetve helyenként bizottságokat választani a budapesti önkormányzatoknál.

A törvény szerint az Országgyűlés végső esetben akár fel is oszlathatja azt az önkormányzatot, amely az előírások ellenére nem választ legalább egy helyettest a polgármester mellé. A törvény nem határozza azonban meg azt az időtartamot, amelynek letelte után e jogsértés miatt új választást kell kiírni.

Az október 1-jei választás óta egyebek közt nincs még helyettese a főpolgármesternek és a XI. kerületi polgármesternek. A tervek szerint a Fővárosi Közgyűlés november 30-án választ főpolgármester-helyetteseket és dönt a bizottsági struktúráról.