A szakbizottságok beleszólnának a tervtanácsi tagok jelölésébe

MTI
2007.05.30. 17:33

Egyetértési jogot igényelt magának a fővárosi önkormányzat városfejlesztési bizottsága szerdai rendkívüli ülésén a fővárosi tervtanács tagjainak kijelölésében. A kérdésben csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Ughy Attila bizottsági elnök az MTI-nek elmondta, azt szeretnék, ha az eddigi gyakorlattal ellentétesen, a jövőben csak a szakbizottság egyetértésével nevezhetné ki a fővárosi építészeti-műszaki tervtanács tagjait a főpolgármester.

Ezt a jogkört az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által jegyzett közgyűlési előterjesztés egy személyben a főpolgármesterre ruházná.

Az önkormányzat városfejlesztési bizottságának tagjai a múlt heti ülésükön nehezményezték, hogy a szakbizottság helyett a főpolgármester dönt egyedül a Kossuth téri rendezésre kiírt tervpályázat bírálóbizottságának tagjairól.

A főpolgármester a szakbizottságból senkit nem delegált e testületbe. Jelöltjét, Bojár Iván András SZDSZ-es képviselőt a bizottság két hete, amikor még tisztázatlan volt a jelölés jogköre, kicserélte Ráday Mihályra (MSZP), a testület tagjára. A hatásköri illetékesség tisztázódása után Bojár Iván András maradt a bírálóbizottság tagja.