Marcell
19 °C
32 °C

Föld alatti tóba ütköztek a metróépítők a Rákóczi téren

MTI
2008.04.09. 10:02

Feltehetőleg egy természetes tó okozta a kedd esti Rákóczi téri vízbetörést az épülő metróállomáson, vagyis nem egy vízcső tört el - közölte a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Egy agyagos, a vizet át nem eresztő földrétegben (vagy a felett) víz zárvány vagy óriáspocsolya keletkezhetett, a munkálatok során ebbe fúrtak bele, és ez okozhatta a vízbetörést. A Vízművek szerint Budapest térségében számtalan hasonló feltáratlan vízi természeti jelenség, köztük hőforrás, vízér vagy "kvázi tároló" bújik meg a földben. A tegnap éjjel 22 méter mélységből kiömlő víz nagy részét már beszívta a talaj, ennek ellenére jelenleg geológusok vizsgálódnak a vízbetörés helyszínén.

A beömlött 130-150 köbméternyi víz és salak két-három billenccsel elszállítható, az el nem szivárgott víz pedig könnyen kiszivattyúzható és személyi sérülést sem történt. Emiatt az épülőfélben lévő Rákóczi téri állomáson ez az esemény nem okoz késedelmet, amit Olt Ferenc, a BKV e beruházás ügyeiben illetékes vezérigazgató-helyettese is megerősített.