Februárban BKV-sztrájk lehet

MTI
2009.01.28. 14:50

BKV-sztrájk lehet februárban, miután a HÉV kiszervezésének és a vállalat átalakításának leállítását követelő 11 szakszervezet és a munkáltató között szerdán sem született megegyezés, közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese. Az érdekképviseleti vezető elmondta, hogy hamarosan elkezdődnek a szakszervezetek között az egyeztetések az esetleges februári munkabeszüntetésről, ami elsősorban a kötöttpályás ágazatokat érintené.

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a HÉV kiszervezésével csökken majd az állam által nyújtott normatív támogatás összege, mivel azt a teljesítmény arányához kötik, sőt a helyi érdekű vasútból származó bevételektől is elesne a cég. A munkáltató a tárgyalások alatt egyébként nem tudta megmondani, mennyi dolgozója van a HÉV-nek és az üzletág esetleges kiszervezése után mennyien dolgoznának ott, és milyen munkakörben, tette hozzá Gulyás Attila.

Az érdekképviseletek úgy vélik, attól, hogy holdinggá alakulna a BKV, nem feltétlenül lesz eredményes a gazdálkodása, viszont sokak állása kerülhet veszélybe. Ezért hatástanulmányokat, illetve az eredményes gazdálkodáshoz szükséges foglalkoztatás fenntartását kérik, mondta az elnökhelyettes.