Valér
2 °C
8 °C

Több mint hatvan demonstrációt tartanak kedden Budapesten

2004.05.03. 18:27
A főváros több mint hatvan forgalmas közterén tartanak kedden demonstrációt a Humanista Mozgalom képviselői az Erőszakmentesség Világnapja alkalmából. Az országos rendezvényekkel együtt összesen hetven magyar helyszínen zajlik majd demonstráció.
Budapest több mint hatvan forgalmas köztere ad helyet kedden a Humanista Mozgalom összehangolt demonstrációjának. A nemzetközi humanista mozgalom által meghirdetett Erőszakmentesség Világnapján Magyarországon összesen hetven különböző programot tartanak majd.

A családon belüli erőszak ellen tiltakozók a reggel kilenctől a Batthyányi téren, a melegek családi jogaiért küzdők 15 órától a Szentháromság téren, a globalizáció- és a gazdaságierőszak-ellenesek 16 órától a Széna téren tüntethetnek majd. A demonstratív jelleg nem jelent feltétlenül tiltakozást: fél 6-tól békefutást, fél 5-től gyermekrajz-kiállítást tartanak a margitszigeti nagyréten. Délben kezdődik a Döbrentei téren "Az erőszak ellen elektronikus zenével" című rendezvény. A Kossuth téren 17 órától a Humanista Párt mozgalmárai követelik majd az Irakban állomásozó magyar katonák visszahívását.

A legtöbb említett helyszínen öt-tíz résztvevőre számítanak a szervezők, programjuk szerint a demonstrációk többnyire szórólaposztásban, alírásgyűjtésben, beszélgetésekben merülnek ki.

Az akciódus napot este kilenckor közös fáklyás ceremónia zárja a Gellérthegyen található Filozófia kertjében. A szervezők közleménye szerint "a humanisták célja ezen a napon, hogy a lehető legszélesebb körben kinyilvánítsák azon meggyőződésüket, hogy a fizikai, gazdasági, faji, vallási, lelki és erkölcsi erőszak nem természetes velejárói az emberi életnek, hanem egy embertelen és igazságtalan rendszer következményei."