Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ünnepi bénultság a budapesti közlekedésben

2004.08.19. 18:00
Kapcsolódók (1)
Ismét végletesen lelassult a fővárosi közlekedés, a számtalan ünnepi rendezvény, a nagyszabású műsorok miatt rengeteg helyen nehezítik útlazárások, forgalomkorlátozások a közlekedők dolgát. Az ünnep után is lesz miért bosszankodni: a Budakeszi úton megkezdődik a múlt hétről elhalasztott csőcsere, ami miatt komplett káoszra készülhetnek az arra járók.
Már augusztus huszadika "előestéjén" érzékelhetően bedugult a főváros forgalma; a lezárt rakpartok, a forgalomkorlátozások, a hosszú hétvégére készülők vándorlása miatt izzasztó torlódásokra, idegőrlő araszolgatásra kell számítani a főbb útvonalakon.

Rengeteg útlezárás

Fotó: Index
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozásokon túl annak is köszönhető a főváros útjain tapasztalható lassan araszoló forgalom, hogy a hosszú hétvégére sokan hagyják el lakhelyüket, így a ki- és bevezető utakon jóval nagyobb a terhelés. A fővárosban már napok óra tartanak az államalapítás ünnepével kapcsolatos rendezvények, amik miatt rengeteg útlezárással kell számoljanak a közlekedők. (Az ünnepi forgalomkorlátozások terjedelmes listájához klikk ide.)

Némileg javul a tömegközlekedési helyzet péntek reggeltől, amikor újra teljes vonalon kezd járni a kettes metró, ami a Kossuth téri és a Blaha Lujza téri állomás kivételével mindenütt megáll majd. A két - még felújítás alatt lévő - megálló pótlóbuszokkal érhető el. Ünnep másnapján viszont a Budakeszi úton kezdődnek a fővárosi vízművek vízcsőfelújítási munkái. A Szépjuhászné utca és a Pihenő utca közötti mintegy kétszáz méteres szakaszon új vízcsöveket fektetnek le, és emiatt felbontják az egyik sávban az utat. A forgalmat lámpa irányítja majd, váltott irányban engedve az autósokat a fenmaradó sávban. Hogy a csőcsere minél kevesebb ideig zavarja a közlekedést, éjjel is dolgoznak majd a szakemberek, a munkálatok várhatóan augusztus 31-re fejeződnek be.

Rakpartzár, tűzijáték

Augusztus 20. és 22. között rendezik a dunaparti vigasságokat a pesti alsó rakparton, a Lánchíd és az Erzsébet híd között, így nemcsak a plázs miatt lesz nehéz haladni a pesti oldalon. Tizenkilencedikén az állami ünnepségek, illetve az este kilenckor kezdődő Batthyány téri Örömkoncert miatt a Bem rakpartot lezárták, a Budai alsó rakpartra délelőtt tíz óta nem engedik az autókat. A Fő utcát a közlekedés megkönnyítése érdekében kétirányúsították, a 19-es és a 41-es villamosok helyett autóbuszok járnak a Batthyány tér és a Döbrentei tér között. Lánchídat este 8 óráig tartják lezárva.

Fotó: Index
Augusztus 20-án az ünnepségek miatt reggel hat órától a Széchenyi felső rakparton nem lehet közlekedni, 7 és 11 óra között a hagyományos tisztavatás miatt a Kossuth Lajos téren és környékén. Délben lezárják a Lánchidat, mert 15 órakor kezdődik a légi-bemutató, délután fél hat és este nyolc óra között a körmenet ideje alatt a Bazilika környékén lesznek korlátozások.

Az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat este hatkor zárják le a kilenkor kezdődő tűzijáték miatt. Pesten a felső rakpartot a Kossuth tér Lajos tér és a Bakáts utca között zárják le a tűzijáték miatt, és ugyancsak lezárják a Kiskörúton belüli útszakaszokat, Budán a Clark Ádám tér - Gellérthegy - Bertalan Lajos utca vonalán belüli területeket. A Petőfi hidat csak szükség esetén vonják ki a forgalomból.

A lezárások miatt az érintett BKV járatok rövidített, módosított útvonalon járnak, esetenként nem közlekednek, így csütörtökön 17 órától üzemzárásig a 16-os és a 105-ös busz, pénteken 7-től 11 óráig a 2-es villamos, a 70-es, 78-as trolibusz és a 15-ös autóbusz, 18 órától üzemzárásig a 2-es, 4-6-os, 18-as, 47-es, 49-es villamos, az 5-ös, 7-es, 7/A, 7gy, 8-as, 9-es, 12-es, 15-ös, 16-os, 27-es, 78-as, 86-os, 103-as, 105-ös és a 112-es autóbusz menetrendje változik.