Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Budapestnek még ingyen sem kell az időkerék

2006.03.27. 15:17
Nem kerül a főváros kezelésébe a hányatott sorsú, uniós csatlakozást ünneplő időkerék. A Budapest Galéria ugyanis nem tudná biztosítani sem a szükséges műszaki feltételeket, sem a több tízmilliós fenntartási, működetési költségeket. Ezt szem előtt tartva a Főpolgármesteri Kabinet úgy határozott, hogy maradjon jelenlegi kezelőjénél a szerkezet.

Nem veszi át a fővárosi önkormányzat az államtól a Városliget szélén felállított időkerék elnevezésű építményt - erről hétfőn foglalt állást a Főpolgármesteri Kabinet. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője és Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy érdemi vita nélkül hagyta jóvá a kabinet a hivatali javaslatot.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az előterjesztés szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ingyenesen felajánlotta a fővárosnak a Műcsarnok mellett 2004-ben felállított időkerék elnevezésű építményt. A Budapest Galéria azonban már korábban sem támogatta az időkerék felállítását.

A galéria szakmai álláspontja szerint ugyanis az időkerék-építmény nem köztéri képzőművészeti alkotás. Inkább egy olyan mérnöki műtárgynak tekinthető, amelynek megjelenését és működését kizárólag műszaki paraméterek határozzák meg. A galériának pedig "nem áll módjában a több tízmilliós fenntartási, működetési költségek, valamint a szükséges műszaki feltételek biztosítása" - rögzíti a városvezetés által elfogadott hivatali vélemény.

A malomkerék formájú mű terve 1982-ben született meg Herner János művelődéstörténész-filozófus keze alatt. A 2004-es uniós csatlakozásra beüzemelt szerkezet hatvan tonnát nyom, és több mint háromszázmillió forintba került, ebből kétszáznyolcvanmillió forint az állami támogatás. Az időkerék lepergő homokszemekkel (illetve speciális üveggranulátummal) jelzi a múló időt és a tervek szerint minden évben a szilveszteri buli részeként fordítják át. Mint arról az Index publicistája megemlékezett, idén ez a ceremónia már el is maradt.