Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Felállítják az Időkereket

2004.02.18. 21:40
A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága az Időkerék felállításához hozzájárult, Teleki Pál, néhai miniszterelnök szobrának felállítására kiadott engedélyét visszavonta. A Teleki Pál Emlékbizottság április 3-án mégis fel kívánja állítani a Teleki Pál-szobrot
Felállíthatják a Felvonulási téren az Időkereket - döntött szerdai, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága, mely ugyancsak foglalkozott Teleki Pál felállítandó szobrának ügyével is.

A Teleki Pál Emlékbizottság felállítja a Teleki Pál-szobrot
A Teleki Pál Emlékbizottság a néhai miniszterelnök halálának évfordulóján, április 3-án felállítja a Teleki Pál-szobrot, annak ellenére, hogy a Fővárosi Közgyűlés városvédelmi bizottsága szerdai rendkívüli ülésén visszavonta a szobor felállítási engedélyét. "Rieger Tibor Teleki Pál szobrának felállítását és avatását halálának évfordulóján, 2004. április 3-án 16 órakor meg kívánjuk tartani" - áll Csicsery-Rónay István, az emlékbizottság elnökének szerda esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Tájékoztatása szerint a Teleki Pál Emlékbizottság szerdai ülésén tárgyalta meg a Teleki-szobor felállításával kapcsolatos helyzetet, a "korábban kialakított konszenzus felborítását". A testület sajnálattal vette tudomásul, hogy a főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága, valamint várostervezési és városképvédelmi bizottsága a szobor felállítását támogató határozatainak végrehajtását felfüggesztette, de továbbra is várja a Fővárosi Közgyűlés kedvező határozatát.

A testület szerint "indulatmentesen kell szembesülni múltunkkal. Ezt az emlékbizottság változatlanul feladatának tartja, mert meggyőződése, hogy Teleki náciellenes külpolitikájának köszönhető, hogy a magyar zsidóság katasztrófája csak halála után három évvel, a német megszállás idején következett be".

A kabinetfőnök kérte

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdai rendkívüli ülésén, az MSZP és az SZDSZ-képviselők szavazataival hozzájárult a határozatlan idejű közterület-használathoz, így felállíthatják a Felvonulási téren az Időkereket. A testület a Khronosz Alapítvány kérelmére tárgyalta az ügyet, s változtatta meg januári elutasító álláspontját.

A gazdasági miniszter kabinetfőnöke a főpolgármesteri hivatalhoz írt levelében szorgalmazta az engedélyezést. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány a Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából rendezett ünnepi program részének tekinti az Időkerék felállítását.

A feliratról vitáznak

Visszavonta a Teleki Pál, néhai miniszterelnök szobrának felállítási engedélyét a Fővárosi Közgyűlés városvédelmi bizottsága, szerdai rendkívüli űlésén. A bizottság még a napirend elfogadása kapcsán hosszas vitát folytatott arról, hogy Demszky Gábor főpolgármester kérésére újra tárgyalja-e azt a korábbi döntését, amellyel egyetértett Teleki Pál szobrának budavári felállításával.

A bizottság, hat képviselő írásos kezdeményezésére, rendkívüli ülést hirdetett ki. Ezen, a megismételt napirendi vitában, Tóthfalusi György (SZDSZ) szorgalmazta, hogy Demszky Gábor kezdeményezéséről napirendi témaként tárgyaljanak. Ez az indítvány nem kapta meg a minősített többséget.

Horváth Gyula (MSZP) alelnök javaslatára, az MSZP- és az SZDSZ-képviselők szavazataival a bizottság visszavonta januári határozatát, amely egyetértett a Teleki-szobor felállításával. Az ellenzékiek részben tartózkodtak, illetve a döntés ellen voksoltak, a fideszes elnök és alelnök pedig nem vett részt a szavazásban.

Ellentmondásos volt

Sasvári Szilárd elnök tudatta, hogy a közigazgatási hivatalhoz és egyéb jogi fórumokhoz fordulnak jogértelmezésért, ugyanis szerintük jogszerűen, csak Teleki Pál szobrának feliratáról határoztak volna. A kulturális bizottság és a városképvédelmi bizottság januárban eltérő feliratot hagyott jóvá.

A XX. századi magyar miniszterelnöknek a személyét, tevékenységét érintő vélemény nem hangzott el az ülésen. Teleki Pál ellentmondásos politikai szerepe, illetve a nevéhez köthető zsidóellenes törvények miatt több szervezet kezdeményezte a fővárosi bizottsági döntések visszavonását. Demszky Gábor a tiltakozások után, korábbi álláspontját megváltoztatva, kezdeményezte a két szakbizottságnál a szobor felállítását lehetővé tevő döntések visszavonását.