Piroska
-2 °C
5 °C

A külföldiek még mindig nem tudják, hogy mi az Időkerék

2004.08.03. 16:34
Az Időkerék információs tábláját a május elsejei átadást követően szinte rögtön ellopták. Az ígéretek szerint a nyári turistaszezon végére talán olvasni is lehet már a helyszínen az Időkerékről. Igaz, az még mindig kérdéses, hogy két, három, négy vagy esetleg öt nyelven.
Pókhálószerű szilárd járdaburkolatot építenek az Időkerék köré. A május elsejei átadást követően kissé csúszásban lévő tereprendezés után kerülhet ki egy információs tábla, mely a külföldieknek is megfejthetővé teszi a találmányt.

A külföldiek általában tanácstalanul állnak a szerkezet előtt. Májusban az Index újságírója cseh turistákkal beszélt az Időkerék előtt: "Tudják-e, hogy ez mi?" "Nem." "Mégis mire gondolnak?" "Egy homokóra." "És tudják-e, hogy ez mit jelképez?" "Az idő múlását." "És tudják, hogy miért állították ki?" "Nem." "Amúgy tetszik?" "Igen, tetszik." Az Időkerék ötletgazdája akkor az Indexnek elmondta: "Ha az Időkereket nem tesszük villámgyorsan fogyasztásra alkalmassá, akkor az egésznek az értelme veszik el". Változás azóta nem történt.

Olvashatnak is róla

Tekintse meg képeinket!
Kétszer egy méteres, rozsdamentes acélból készült gravírozott táblán magyarázzák meg a turistáknak az Időkereket, mondta el az Indexnek Herner János, a kerék ötletgazdája. A szöveg az alapinformációkra szorítkozik (a szerkezet, az építtető, a kivitelező neve, valamint a szponzorok felsorolása), és egy rajz mutatja be, hogyan fordul át az Időkerék.

"Jelenleg a Turizmus Rt.-vel egyezkedünk arról, hogy hány nyelven tüntessük fel az információkat" - nyilatkozta Herner. Az ötletgazda - a hely szűkössége miatt - magyarul és angolul tájékoztatná a közönséget, a Turizmus Rt. azonban az említett nyelvek mellett németül, kínaiul, esetleg olaszul vagy franciául is a világ tudomására hozná a látvány magyarázatát.

A pókhálószerű járdán közlekedve, az ígéretek szerint, három héten belül nemcsak megnézhetik az Időkereket, de olvashatnak is róla.