Kettészakadt egy BKV-busz az Astoriánál

2009.01.19. 14:48
Szabályosan kettészakadt a közepén egy 173-as busz pénteken az Astoriánál. A meghibásodás oka váztörés volt, amelyet a helyszínen kellett ideiglenesen meghegeszteni, hogy a buszt egyáltalán be tudják vontatni a garázsba. Utasok nem sérültek meg.

Az Index úgy tudja, hogy a BKV 173-as jelű, BPO-565-ös rendszámú Ikarus 435-ös csuklós busza péntek reggel váztörést szenvedett Budapest belvárosában az Astoriánál. Az utasok közül senki sem sérült meg komolyabban. A téma az Index egyik szakfórumán is előkerült.

busz4

A járművet - miután elhagyták az utasok -, a helyszínen kellett javítani ahhoz, hogy egyáltalán be tudják vontatni a garázsba. A busz alvázának javítása, a fő tartóelemek cseréje heteket vehet igénybe, majd a gépjármű újra forgalomba állhat.

Nemes Gábor, a főleg a BKV buszos üzemágát reprezentáló Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője elmondta, hogy a váztöréses eset nem egyedi, és csak a csodának köszönhető, hogy nem történt eddig nagyobb baleset.

Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy ez az eset is arra mutat rá: a BKV buszparkja elöregedett, rengeteg a járművekkel a műszaki probléma. A balesetet szenvedett buszt a véleménye szerint megjavítják, és heteken belül újra biztonságosan szállíthatja az utasokat.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint pénteken megsérült busz még a jobbik, 1994-es generációból való, és valószínűleg a Thököly úti kátyúk és göröngyök tették tönkre az alvázát. A szervezet szerint kisebb-nagyobb repedések nagyon sok busz alvázán előfordulnak, és a váztörés sem ritka a BKV-nál.

Az Index kereste a BKV sajtóosztályát, amely egyelőre még nem nyilatkozott az ügyben.