Fidesz: Vizsgálóbizottság tisztázza a VII. kerületi ingatlanügyet!

2008.11.30. 23:39
Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz VII. kerületi önkormányzati frakciója az erzsébetvárosi ingatlanügy kivizsgálására, a politikai felelősség tisztázására - mondta a párt kerületi önkormányzati képviselőcsoportjának vezetője vasárnap Budapesten.

Tisztázni kell a kerület szocialista polgármestere (Hunvald György) politikai felelősségét, hiszen nehezen képzelhető el, hogy a polgármester ne tudott volna a nyilvánosságra került ügyekről - közölte sajtótájékoztatóján Vattamány Zsolt.

Hozzátette: a polgármester korábban mindig kiállt a Fidesz által megkérdőjelezett, a mostani üggyel kapcsolatos előterjesztések mellett.

Mint mondta, a Fidesz erzsébetvárosi frakciója azt is kezdeményezi, hogy az ingatlanügyekkel kapcsolatos valamennyi korábbi előterjesztés és döntés kerüljön a nyilvánosság elé.

Emlékeztetett, hogy 2006 novembere óta több alkalommal is bírálta a kerület vezetésének vagyonértékesítései gyakorlatát, a képviselő-testület ülésein felhívta a figyelmet a korrupció gyanújára. Mint mondta az elmúlt csaknem két évben több kérdést tett fel Gál Györgynek, a gazdasági bizottság szabad demokrata elnökének és Hunvald György szocialista polgármesternek az ingatlaneladásokkal kapcsolatban, de kielégítő választ nem kapott.

Kérdésre válaszolva Vattamány Zsolt közölte: az ingatlaneladások vizsgálata már tart, hiszen civil szervezetek korábban már tettek feljelentést, s így a rendőrség 2006 óta folytatja a nyomozást. Arra a kérdésre, hogy a civilek a feljelentést a Fidesz helyett tették-e meg, az önkormányzati politikus azt mondta: erre nem tud válaszolni.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt november 25-én vette őrizetbe az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét, Gál György szabad demokrata önkormányzati képviselőt, a párt erzsébetvárosi frakcióvezetőjét, akinél házkutatást is tartottak.

A főügyészség az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyomozás adatai szerint a gyanúsítottként kihallgatott férfi és egy vele együttműködő vállalkozó a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott és további, mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelte meg.

A gyanú szerint a főváros VII. kerületi önkormányzata gazdasági bizottságának elnöke 2002-től kapcsolatban állt azzal a vállalkozóval, aki az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követően - off-shore társaságok közbeiktatásával - rövid időn belül jelentős haszonnal külföldi befektetőknek értékesíteni.

A főügyészség közlése szerint az ingatlanok vételárára vonatkozó előzetes egyeztetésük alapján megállapodtak abban, hogy a vállalkozó projektcégeket alapít, amelyek a valós forgalmi érték alatti vételáron vásárolják meg a kiszemelt ingatlanokat. A vállalkozó az egyes cégekbe a bizalmas ismerőseit "strómanként" helyezte el.

Mint írták, a vételárról történt egyeztetésen a gazdasági bizottság elnöke közölte a vállalkozóval, mennyit kell a részére fizetnie azért, hogy az adott házat neki, illetve az általa alapított projektcégnek adja el az önkormányzat.

Ezután a gazdasági bizottság elnöke felvette a kapcsolatot az ügyletbe bevont értékbecslő cég vezetőjével, akivel szóban közölte, hogy mely ingatlant és milyen forgalmi értékre kell felértékelnie. A valótlan tartalmú értékbecslés felhasználásával a gazdasági bizottság elnöke az ingatlan valós forgalmi értékét tekintve a gazdasági bizottság tagjait, majd ezt követően a képviselő-testületet tévedésbe ejtette - ismertette a főügyészség.

Mint a főügyészség közölte, a megalapozott gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek 2003-ban és 2004-ben. A gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke összesen 195 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól támogató segítségéért. A közleményben hozzátették: a gazdasági bizottság elnöke tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Gál György ügyvédjén keresztül azt közölte, felfüggeszti SZDSZ-es párttagságát, átadja az önkormányzat gazdasági bizottságának a vezetését, ám mandátumáról nem mond le.  • Hírek
  • Bankszámla