Klaudia
-3 °C
3 °C

Elnapolták az iskolabezárások ügyét

2005.03.31. 22:08
A Fővárosi Közgyűlés elnapolta négy szakiskola bezárásáról szóló előterjesztéseket, miután csütörtök délután negyven tanár, diák és szülő jelent meg a Fővárosi Közgyűlés ülésén, akik a bezárások ellen tüntettek. Az iskolák összevonása mögött egy EU-s pályázat áll, amelynek éppen az lett volna a célja, hogy erősítse a munkaerőpiaci szempontú szakképzést. A tiltakozók transzparenseket helyeztek el a karzaton, és Schiffer János főpolgármester-helyettes felszólalására várnak. Összefoglalónk a közgyűlésről.

Az esti órákban a közgyűlés egy szocialista képviselő indítványára elnapolta azokat az előterjesztéseket, amelyekkel négy középiskolát összevontak volna. Az ellenzékiek név szerinti szavazással is szorgalmazták, hogy a közgyűlés most döntsön az összevonási szándék elutasításáról.

Demonstrálók jelentek meg a fővárosi közgyűlésen a tanácsterem karzatán csütörtökön. Az iskola-összevonások ellen tiltakozó negyven diák és tanár egyebek közt "Most tiétek a döntés, jövőre a miénk lesz" feliratú transzparenseket helyezett el.

#alt#
Tiltakozók a karzaton
Kupper András, a Fidesz-MKDSZ frakcióvezetőjének többszöri szorgalmazására végül szót kaptak a tüntetők képviselői. A pedagógusok szakmai hibának és az Európai Unió által szorgalmazott szakképzés-fejlesztés elleni lépésnek tartották az összevonásokat. Egyikük, Gyenes Szilvia, a Móricz Zsigmond Szakközépiskola tanára "miénk a jövő, kedves elvtársak" zárszóval fejezte be felszólalását.

A demonstrálók négy szakközépiskola bezárása ellen tiltakoztak, mondta az Indexnek Baskiné Litka Gabriella, a Magyar Közoktatási Szakképzési Szakszervet elnöke.

Csak 18 éven felüliek

A tiltakozó diákok három intézményből érkeztek a közgyűlésre, tanárok és szülők tartottak velük. A szakszervezeti vezető kiemelte, hogy csak 18. évüket betöltött tanulókat engedtek tüntetni, és elmondta, a transzparenseket maguk a diákok festették és találták ki, hiszen nem akarják otthagyni a régi iskolát.

Schiffer János főpolgármester-helyettes beadványa szerint a bezárt iskolákban két év alatt kellene lebonyolítani a létszámleépítéseket. Az első évben Baskiné információi szerint a Bay Zoltán szakközépiskolában húsz-huszonöt tanárt érintene az intézkedés, a Móricz Zsigmond Informatikai Szakközépiskolában szintén ennyit. A második évben a többi tanárnak és az egyéb alkalmazottaknak (portás, takarító stb.) is új állás után kell nézniük.

Munkaerőpiacra képeznének

Baskiné információi szerint az önkormányzat döntésének hátterében egy, a magyar szakképzés munkaerőpiaci szempontú fejlesztését célzó EU-s pályázat áll. Az unió tiszk-enként (térségi integrált szakképző központ) egy-egymilliárd forintnak megfelelő összeget ad a nyerteseknek azokra a fejlesztésekre, amelyek a munkaerőpiac sajátosságainak megfelelő képzést célozzák. Éppen ezért furcsállja a szakszervezeti vezető, hogy olyan intézményeket zárna be, illetve vonna össze másokkal az önkormányzat, amelyek hiányszakmákra képeznek ki tanulókat.

#alt#
18 éven felüliek
Miután az önkormányzat értesült róla, hogy nyertek, felvételi tilalmat rendelt el a 2003/2004-es tanév végén. 2004 decemberében 260 nyolcadikos diák jelentkezett a Móricz Zsigmond szakközépiskolába annak ellenére, hogy az iskola már nem hirdetett hivatalosan felvételit.

A General Electric levelet írt

Baskiné hangsúlyozta, a Bay Zoltán szakmunkásképzőben, ahol esztergályos-géplakatos szakmát oktatnak, nagyrészt hátrányos helyzetű és roma gyerekek tanulnak. Ezt az intézményt egy újpesti kéttannyelvű szakközéppel akarják összevonni, és a gyerekek Baskiné szerint joggal félnek attól, hogy esetleg kicsúfolják őket egy ilyen "puccos" iskolában.

A Móricz Zsigmond szakközépiskola integrálását részben azzal indokolja az önkormányzat, hogy úgyis sok informatikai szakközép van a környéken. Baskiné szerint figyelmen kívül hagyják, hogy itt szoftveres informatikát oktatnak, nem a valóban elterjedt hardveres informatikát. Az iskola évek óta két nagy multicégnek képez, köztük a General Electricnek. A cég levelet is írt az önkormányzati képviselőknek, azzal a kéréssel, hogy olvassák fel, ha az iskola-összevonások napirendi pontjához érnek a közgyűlésen.

A Móricz épületét ráadásul 2004 nyarán újították fel, mivel az önkormányzat még nem tudta, hogy nyerni fog a pályázaton, amikor rendelkezést hozott a tatarozásról. A Móricz felújított épületében az a ruhaipari szakközép fog működni, amely eddig a Wesselényi utcában állt. A befogadó iskolában pedig nem indítanak informatikai osztályt a szakszervezeti elnök értesülése szerint.

Négy iskolát integrálnak

Az említetteken kívül megszüntetik a csepeli Podmaniczky Frigyes Közgazdasági Szakközépiskolát Csepelen és az Ihász Dániel Közlekedésgépészeti Szakközépiskolát a Gyáli úton. Ebből a dél-pesti intézményből egy külső Váci úti iskolába irányítják át a diákokat.

A csütörtöki közgyűlés legfontosabb határozatai
  • új parkolási rendelet
  • engedélyezték az épület-felújításoknál a védőhálós hirdetéseket
  • Elfogadták a BRFK beszámolóját, miután Gergényi Péter főkapitány elmondta, a múlt év augusztus végi beszámolója óta tovább javultak a BERFK működési eredményei, a gazdálkodásukat év végén nullszaldóval zárták, szakmai mutatóik pedig az 1990-es éveket idézték. A 17 százalékkal csökkent gépkocsilopás mellett, különösen sikeresnek tartotta a lakótelepi rendőrségek tevékenységét, s jelezte, hogy idén újabbakat hoznak létre.
  • Átszervezik a főpolgármesteri hivatalt, a városrehabilitációt érintő ügyosztályok összevonása azonban elmaradt.
  • Kormánypárti többség hozzájárult a hatodik főpolgármester-helyettes, Ikvai-Szabó Imre politikai tanácsadói stábjának kialakításához. Az ellenzékiek kifogásolták a három személy foglalkoztatására előirányzott havi 27 millió forintot.
  • A koalíciós többség három kormánypárti képviselőt, Ajkay Zoltánt, Hardi Róbertet és Bakonyi Tibort delegálta a Magyar Olimpiai Bizottságba.
  • A közgyűlés az elmúlt hónapokban már kétszer engedélyezett módosítás után ismét, ezúttal június 30-ig meghosszabbította az úgynevezett utcabútortender szerződéskötésének határidejét. A pályázat keretében tavaly három cég nyerte el a közterületi reklámozás több tízmilliárd forintos lehetőségét annak fejében, hogy korszerű utcabútorokat telepít.
  • Kiírták a kulturált ebtartás ez évi pályázatát, amelynek keretében 200 millió forintot biztosítanak reklámra, illetve kutyapiszok-eltávolító eszközökre, gépekre.