Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Sikkasztásért négy évet kapott egy volt MSZP-s

2007.09.07. 19:54
Elsőfokon négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték sikkasztásért Ispánkai László volt szocialista önkormányzati képviselőt. Az általa vezetett Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. pénzéből 2003-ban 120 milliót szó szerint kivett a trezorból.

Első fokon elmarasztalta a bíróság Ispánki László volt szocialista politikust, aki 2003-ban az akkor még általa irányított Terézváros Vagyonkezelő Rt-ből úgy vett ki 120 millió forintot, hogy azzal soha nem számolt el. Még a tárgyalóteremben kattant a bilincs az egykori politikus csuklóján, börtönbüntetését azonnal meg kellett kezdenie.

2002 őszén Budapest VI. kerületében mind a tizennégy körzetben az MSZP-SZDSZ jelöltje lett a befutó. Az addigi fideszes vagyonkezelő vezetőségét leváltották, ám Kovács István vezérigazgató még az utolsó munkanapján közjegyző előtt igazolást adott az építőipari kivitelezéssel foglalkozó Construm Kft-nek, amivel feljogosította, hogy a vállalkozás bármikor inkasszáljon 146 milliót az Rt. számlájáról. Később ebből vett el Ispánki 120-at.

Az új vezérigazgató a szocialista Fürst György, akkori gazdasági alpolgármester javaslatára Ispánki László, közgazdász lett. Első intézkedéseként egy alvó bankszámlára menekítette a Construm inkasszója elől az Rt. pénzét, a bankszámlát azonban a Construm megtalálta. Mikor a bankból jelezték, hogy megjelent a követelés, Kováts Ferenc gazdasági igazgató két kollégájával együtt elrohant a bankba, hogy a pénzt áttegyék egy trezorba. Kováts azt állította, erről tájékoztatta Fürst Györgyöt, amire az alpolgármester nem emlékezett.

Fürst ezután jóváhagyta Ispánki új intézkedését, ami szerint kizárólag Ispánki nyúlhat a széfben tárolt pénzhez. Egy májusi könyvvizsgálói jelentés szerint azonban a társaság 146 millió forintját szabálytalan trezorban tárolni, azt vissza kell helyezni a társaság hivatalos bankszámlájára. A probléma csak az volt, hogy júliusban lejárt Ispánki szerződése, aminek meghosszabbításától a szabad demokraták elzárkóztak.

A szabad demokrata Reményi János és a fideszes Tátrai Eszter július 16-án megpróbálták elszámoltatni Ispánkait. A Vörösmarty téri Anna presszóban találkoztak, ahonnan a banki trezorban lévő pénzért mentek volna hármasban, hogy a pénzt áttegyék az Rt. számlájára. A volt vezérigazgató azonban közölte velük, hogy már nem kell a bankba menni, ő kivette a pénzt, és egy feltűnően nagy aktatáskára mutatott, majd sietősen távozott.

Kiderült, hogy a pénzt Ispánkai már az Anna presszóban történt találkozás előtt kivette. Az Rt. számlájára 26 milliót befizetett, 120-at megtartott magának. A széfben mindössze egy zsebkendőt és egy üres szatyrot találtak.

Verók István polgármester az eltűnt pénz ügyében július 30-án tett feljelentést sikkaztás alapos gyanúja miatt.

Ispánkai ezután vagy nem szólalt meg, vagy politikai ügyekkel érvelt, amikor megkérdezték tőle mért nem adta vissza a pénzt. Egyszer utalt arra is hogy neki "beszédes iratok lapulnak a páncélszekrényében"- írta 2003-ban a 168 óra.

A sikkasztási ügyből koalíciós háború lett a kerületben. Miután Rabin László SZDSZ-es alpolgármester, akkori frakcióvezető kiadta a sikkasztásról szóló hírt az MTI-nek, a VI. kerület polgármesteri hivatalában válságstábot hívtak össze. A megbeszélésen részt vett Fürst György akkori gazdasági alpolgármester jó barátja, Schmuck Andor is.

Az SZDSZ és az ellenzék ezután megszavazta a Fürst alpolgármester felelősségét vizsgáló fegyelmi bizottság felállítását, amire válaszként Verók István szocialista polgármester visszavonta Rabin szabad demokrata frakcióvezető alpolgármesteri jogkörét.

Ispánkairól a 168 órának még 2003-ban annyit sikerült kideríteni, hogy Vácon panziót épített. A Veres sipka panzió most is üzemel, kétágyas szobáik egy éjszakára 13 200 és 15 500 forint közt mozognak.

Szilágyi Erika a VI. kerület sajtószóvivője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az Ispánki-ügy MSZP kerületi pártügye, így erről Terézváros vezetése nem nyilatkozik.