Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Illés Zoltán pert indít Persányi Miklós ellen

2007.02.21. 15:29
Bohóckodásnak nevezte Illés Zoltán az illetékes környezetvédelmi felügyelőség szerdai mintavételét a csepeli galvániszapból; a felügyelőség szerint a Duna vízminősége első osztályú, a fideszes képviselő azonban ennek ellenkezőjét állítja, és feljelenti a minisztérium, valamint a felügyelőség vezetőjét.

A csepeli galvániszap ügyében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), illetve az illetékes környezetvédelmi felügyelőség zöld szervezetek részvételével szerdán helyszíni talajvizsgálatot végzett egy független külső laboratórium bevonásával, a mért eredményeket két hét múlva közlik.

Szabó Sándor Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az MTI-nek elmondta: rendszeresen, havonta, illetve negyedévente végeznek méréseket, és ebben a szelvényben a Duna vízminősége a rézszennyeződéstől eltekintve első osztályú volt.

Illés bírósághoz fordul

Ezzel szemben Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának környezetvédelmi szakértője bohóckodásnak nevezte, hogy a minisztérium azonnali beavatkozás és a szennyező anyag haladéktalan elszállítása helyett méréseket kezdett Csepelen. Egy korábbi mérésre hivatkozva kijelentette: a talajban és a vízben is határérték feletti a veszélyes nehézfémek mennyisége.


Persányi munkában

Illés Zoltán elmondta azt is, hogy két ügyben is bírósághoz fordul: polgári peres eljárást kezdeményez Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, illetve Szabó Sándor, a felügyelőség vezetője ellen a minisztérium honlapján róla közzétett írás miatt, és ugyancsak bírósághoz fordul a galvániszap el nem szállításáért, bűnsegédlet elkövetése miatt.

Szabó nem érti

Szabó Sándor értetlenségét fejezte ki az Illés Zoltán által említett perrel összefüggésben. Elmondta, hogy a tárca a hatályos előírások szerint jár el. A galvániszap elszállítása a felszámolás alatt álló tulajdonos kötelessége, amennyiben erre nem képes, akkor a terület tulajdonosát kötelezik az elszállításra.


Illés munkában

Ha ez sem vezetne eredményre, az állam gondoskodik a terület mentesítéséről. Ha bármilyen okból katasztrófahelyzet következne be, az állam kötelezettsége azonnal beáll.