Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Illés Zoltán pert indít Persányi Miklós ellen

2007.02.21. 15:29
Bohóckodásnak nevezte Illés Zoltán az illetékes környezetvédelmi felügyelőség szerdai mintavételét a csepeli galvániszapból; a felügyelőség szerint a Duna vízminősége első osztályú, a fideszes képviselő azonban ennek ellenkezőjét állítja, és feljelenti a minisztérium, valamint a felügyelőség vezetőjét.

A csepeli galvániszap ügyében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), illetve az illetékes környezetvédelmi felügyelőség zöld szervezetek részvételével szerdán helyszíni talajvizsgálatot végzett egy független külső laboratórium bevonásával, a mért eredményeket két hét múlva közlik.

Szabó Sándor Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az MTI-nek elmondta: rendszeresen, havonta, illetve negyedévente végeznek méréseket, és ebben a szelvényben a Duna vízminősége a rézszennyeződéstől eltekintve első osztályú volt.

Illés bírósághoz fordul

Ezzel szemben Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának környezetvédelmi szakértője bohóckodásnak nevezte, hogy a minisztérium azonnali beavatkozás és a szennyező anyag haladéktalan elszállítása helyett méréseket kezdett Csepelen. Egy korábbi mérésre hivatkozva kijelentette: a talajban és a vízben is határérték feletti a veszélyes nehézfémek mennyisége.


Persányi munkában

Illés Zoltán elmondta azt is, hogy két ügyben is bírósághoz fordul: polgári peres eljárást kezdeményez Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, illetve Szabó Sándor, a felügyelőség vezetője ellen a minisztérium honlapján róla közzétett írás miatt, és ugyancsak bírósághoz fordul a galvániszap el nem szállításáért, bűnsegédlet elkövetése miatt.

Szabó nem érti

Szabó Sándor értetlenségét fejezte ki az Illés Zoltán által említett perrel összefüggésben. Elmondta, hogy a tárca a hatályos előírások szerint jár el. A galvániszap elszállítása a felszámolás alatt álló tulajdonos kötelessége, amennyiben erre nem képes, akkor a terület tulajdonosát kötelezik az elszállításra.


Illés munkában

Ha ez sem vezetne eredményre, az állam gondoskodik a terület mentesítéséről. Ha bármilyen okból katasztrófahelyzet következne be, az állam kötelezettsége azonnal beáll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!