Menyhért, Mirjam
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Jean! Maga fideszes?

2006.01.18. 14:13
Az SZDSZ legalább 12 százalékot szeretne elérni Budapesten a választásokon. A szabad demokraták szerint Budapest igenis szerethető város. Demszky Gábor 2006-ban is indul az SZDSZ színeiben a főpolgármesterségért.

Budapestet igenis lehet szeretni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a budapesti rendőrfőkapitány közlése, miszerint ez a metropolisz Európa legbiztonságosabb fővárosa, mondta szerdai sajtótájékoztatóján Bőhm András, a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-frakciójának vezetője.

#alt#
Ezzel vág vissza az SZDSZ

Az is kiderült, hogy 2006 őszén is Demszky Gábor indul az SZDSZ színeiben a főpolgármeseri posztért. Eddig a párt álláspontja az volt, hogy amennyiben Demszky vállalja, akkor jelölik.

Lakos Imre, a párt budapesti elnöke elmondta: az SZDSZ-nek van programja, de nem találkoztak olyan más párttal, amely hasonló dokumentummal rendelkezne, viszont mocskolódással, szennylapokkal, plakátháborúval már kénytelenek voltak szembesülni.

Jean! Maga fideszes?

Az SZDSZ nem megy bele plakátháborúba, tette hozzá ehhez Bőhm, így csak az újságíróknak osztottak ki egy fénymásolt lapot, amely egy plakátot utánoz, a felirata pedig: "Jean! Maga fideszes?". E mellett a párt honlapján látható flash animáció a hivatalos válasz a Budapest Riport nevű lap különszámára, illetve egyúttal a Magyar Vizsla legutóbi számára.

A különszámot a metróban és a közterületeken plakátokkal hirdetik, amelyeken Jean-viccek olvashatók. Ezek a "jóízű tréfák" - ahogyan azt Dombrádi Krisztián, a Budapest Riport ügyvezetője, Orbán Viktor egyik volt főtanácsadójának egykori munkatársa korábban jellemezte - mind Demszky Gábor hibáira, mulasztásaira céloznak.

#alt#
Hivatalos riposzt

Lakos Imre elmondta, hogy az SZDSZ külön budapesti kampánystábot állított fel, amelynek az a célja, hogy az országos választásokon minél jobb eredményt érjenek el. Lakos szerint a fővárosban 12 százalék fölé kell tornázniuk az SZDSZ eredményét, és akkor a parlamenti bejutással sem lesz gond.

Nem csak a gázgyár újul meg

Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón a fővárosi önkormányzat 2006-os terveiről számolt be. Elmondta, hogy folytatódnak az útfelújítások, megnyitják az óbudai gázgyár területét a nagyközönség előtt. Itt, Óbudán új kerékpárutat építenek ki, és bevonják a területet az őszi és a tavaszi fesztivál programjaiba is.

Pályázatot írnak majd ki a Közraktárakra is. Ezek a régi, leromlott állapotú épületek a tervek szerint sokkal jobban beépülhetnek majd a Ferencváros térszerkezetébe. A Közraktárakban szintén kulturális funkciók valósulnának meg a nemzetközi pályázat eredményeként - feltéve, hogy sikeres lesz a tender.

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakció vezetője az Indexnek azt mondta, a Budapest Riport és a Fidesz nem ugyanaz, ezért visszautasítja az SZDSZ-es városatyák szavait.

Kupper szólt arról, hogy rendkívüli közgyűlést hívnak össze amiatt, hogy az SZDSZ a sajtótájékoztatóval pártpolitikai célokra használta a Városházát. Beszámolt arról is, hogy a Fidesz csak a parlamenti választások után nevezi meg főpolgármester-jelöltjét, addig "a független Jean-t támogatják".