Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gázálarcot viselt Jókai, vöröslöttek a fák

2005.05.06. 17:39
Beperelte több civil szervezet a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt, mivel az helyt adott a Jókai téri mélygarázs építési engedélyének. A téren pénteken tüntető zöldek problémája nemcsak az, hogy az építkezésen kivágják a fákat, illetve hogy a fúrás miatt megroggyannának az amúgy is rossz állapotú környékbeli házak, hanem az is, hogy az engedélyezési eljárásban a terézvárosi önkormányzat volt a tulajdonos és a hatóság is. A polgármester szerint nem tűnne el a zöld felület, bár játszóteret máshol, kevésbé forgalmas helyen akarnak kialakítani.

Több civil szervezet tiltakozott pénteken Budapesten a Jókai térre tervezett mélygarázs ellen.

A tiltakozó akción huszonöt-harminc aktivista fehér vászonnal tekerte be piros festékkel kente le a kivágásra ítélt fákat, Jókai Mór szobrára pedig gázmaszkot húztak. A téren elhelyezett transzparenseken "Parkot vagy parkolót?", "A fákat kivágják, ugye?" feliratok voltak olvashatók.


Nem Jókai, de gázálarcot visel
A Humanista Mozgalom, a Terézvárosi Zöld Kör, a Védegylet és a Zöld Fiatalok által szervezett akció célja, hogy felhívják a lakosok, a járókelők és egész Budapest figyelmét a térre engedélyezett ötemeletes mélygarázs környezetkárosító hatásaira, közölte Lányi András, a Védegylet képviselője. Közleményükben a civilek a belváros utolsó összefüggő területének nevezik a Jókai teret.

Beperelték a közigazgatási hivatalt

Lányi elmondta, ma megkezdődött az a per, amelyet négy lakó és a Védegylet indított a Fővárosi Közigazgatási Hivatal ellen a már építési engedéllyel is rendelkező mélygarázs ügyében. A keresetben egyebek között azt kifogásolják, hogy az önkormányzat egyszerre volt tulajdonos és a beruházást elbíráló hatóság a mélygarázs engedélyezésénél.

Verók István, a VI. kerület polgármestere erről az Indexnek azt mondta, a tér alatti területet hét-nyolc éve adta el az önkormányzat egy cégnek, úgy tudja, pályáztatás nélkül, bár akkor még nem ő volt a polgármester. Később valóban az önkormányzati szakhatóság adta ki az építési engedélyt, amelyet "egy lakó a civilek támoagátásval" megtámadott.

Dr. Várady Tibor, a Védegylet ügyvédje az Indexnek elmondta, első körben a Közigazgatási Hivatalnál kifogásolták az eljárást, amely azonban kis módosítással helyt adott az építési engedélynek. Így a Fővárosi Bíróságon támadták meg a hivatalt, a per péntek délután kezdődött el.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, több lakossági fórumot is tartottak a Jókai téri mélygarázs ügyében, és tisztában van vele, hogy sok lakó ellenzi, de a beruházás csak néhány hónapot vesz igénybe, és véleménye szerint a kisebbség érdekeinél fontosabb, hogy a többségnek jobb lesz a beruházástól.

Játszótér és kanadai hársak


Klikk a képre!
A tervezett ötemeletes mélygarázs helyén jelenleg játszótér és park található, az évek óta tartó vita miatt meglehetősen elhanyagolt állapotban. A civilek információi szerint az építkezés miatt a téren minden fát kivágnának, és a játszótér közepére telepítenék az építmény szellőzőkürtőjét, amelyen keresztül naponta körülbelül másfél tonna rákkeltő szennyezőanyag kerülne a levegőbe.

Verók polgármester elmondta, hogy a mélygarázs felszínén megtartanák a zöld felületet, de játszóteret inkább a Benczúr-kertben létesítenének, ami nincs közvetlen összeköttetésben főúttal. Megjegyezte, hogy a tér fái kanadai hársak, -ez az egyik legallergénebb fajta, mondta - ráadásul a fák betegek.

Verók szerint a környéken parkolóhelyet kereső, piros lámpánál vesztegelő autók tízszer annyi káros anyagot bocsátanak ki, mint amennyi a kürtőből felszállna.

Elagott műemlékek

Az ellenzők úgy vélik, a mélygarázs olyan közel épülne a többemeletes régi bérházakhoz (többségük rossz állapotú műemlék), hogy azok aligha bírnák ki az építkezést.

A terézvárosi polgármester szerint a házak nincsenek veszélyben, mert a modern technológiával végzett fúrás nem terjed ki az utcafront alá. Verók hozzátette, hogy hamarosan a közeli Nagymező utca alatt is mélygarázst építenek, hogy megoldják a keskeny belvárosi kerület parkolási gondjait.

A zöldek ugyanakkor javasolják, hogy az amúgy is zsúfolt, forgalmas, szennyezett levegőjű belváros helyett inkább annak peremére kellene parkolóházakat építeni, olyan helyekre, ahol jó a tömegközlekedés.