Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Az állam kivásárolná Verest a Kádár-villából

2004.03.01. 12:05
Eladná a Kádár-villát az államnak Veres István, az ingatlan tulajdoni megoszlása azonban vitatott. A vállalkozó a kincstár korábban nyilatkozó vezetőjét cáfolva közölte az Info Rádióval, hogy jogszerűen szerzett tulajdont a néhai pártfőtitkár budai házában.
Megkapta az átépített Kádár-villa használatbavételi engedélyét az önkormányzattól Veres István vállalkozó. Erről a Citadella-terasz ügyében elhíresült üzletember tájékoztatta az Info Rádiót. Hozzátette: ezzel tulajdonba került az eddig állami tulajdonú ingatlanban, és nem fizeti tovább az évi ötmillió forintos bérleti díjat. A vállalkozó azonban szívesen lemond a Kádár-villa résztulajdonáról, ha a kincstár megfelelő ellenértéket biztosít.

Kivásárolnák az ingatlanból

Az Info Rádióban korábban megszólalt Kotnyek Béla, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gazdasági igazgatója, aki szerint az emeletráépítés a kincstár engedély nélkül történt. A felújításnak az igazgató szerint az volt a célja, hogy a vállalkozó tulajdonba kerüljön. Az állam Kotnyek Béla elmondása szerint most arra törekszik, hogy az üzletembert kivásárolják az ingatlanból.

Ezzel kapcsolatban Veres István elmondta: dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a kincstár hozzájárult a felújításhoz. Így jogosan épített rá egy emeletet az állami tulajdonú villára, és jogosan jutott a tulajdoni hányadhoz. Közölte: az üresen álló Kádár-villára 1999-ben kötött bérleti szerződést, évi 5 millió forintért. 2000-ben kapta meg a felújítási tervekhez a kincstári hozzájárulást, és ezzel párhuzamosan elérte a Magyar Szocialista Pártnál, hogy mondjon le az épületre vonatkozó örökös használati jogáról.

Hajlandó kiköltözni

Elmondása szerint a párt elfogadta, hogy a használati jogért cserébe felújítja az ingatlant. A bérleti díjat minden évben befizette, egészen a felújítás 2002-es kezdetéig. Veres István elmondta, hogy minden lépést törvényesen, az érintett hatóságok engedélyével tett meg. Végül hozzátette: hajlandó kiköltözni, ha a kincstár kifizeti a beruházás költségeit.

Az InfoRádió megkereste Kotnyek Bélát, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gazdasági igazgatóját, aki úgy nyilatkozott: fenntartja korábbi állításait a Kádár-villával kapcsolatban.