Valér
-2 °C
0 °C

A rendőrök szorgalmasan büntették a demonstráló kamionosokat

2008.03.19. 14:04
Csaknem félmillió forintos helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök, 22 sofőr ellen pedig feljelentést tettek kedden, a behajtási díj ellen tiltakozó fuvarozók demonstrációja közben. A "spontán kamionos közlekedésnek" nevezett akció keretében - becslések szerint - több száz teherautós ingázott a Hungária körúton.

Kedden reggel kilenc és délután hat óra között a rendőrök folyamatosan figyelték a fuvarozók tiltakozó akcióját, a szabálytalankodókat meg is büntették. Napközben 37 sofőrnek összesen 460 ezer forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki, 22 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek - adta közre az adatokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőri intézkedéseket mindig a KRESZ szabályainak megsértése indokolta.

A Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft a fővárosi, megemelt behajtási díjak ellen tiltakozott a közlekedési akcióval. A szervezők becslése szerint 5-600 fuvaros ingázott a Hungária körúton az Árpád híd és a Lágymányosi híd között. Tavaly decemberben ugyanis elfogadta a fővárosi közgyűlés azt a rendelet-módosítást, amely szerint az eddigi tízszeresére emelték a kamionok behajtási díját a fővárosban.

A teherjárművek csak a kijelölt utakon közlekedhetnének ingyen, ilyen például a Hungária körút. A vállalkozók úgy vélik: a változtatásokkal nem oldják meg a környezetszennyezési problémákat, viszont rengeteg kis- és középvállalkozást nehéz helyzetbe hoznak.

Ez azonban már nem az első figyelemfelhívó akciójuk volt. Egy nappal korábban - azaz hétfőn - a fővárosi 56-osok terén (korábbi nevén Felvonulási tér) körülbelül 100 teherautó jelent meg és várakozott órákon keresztül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!