Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedden kamionok hada támad Budapestre

2008.03.17. 18:46
Egy most szerveződő teherautós érdekvédelmi szervezet sajátos demonstrációval bénítja meg kedden a Hungária körutat: szimpatizánsaik fel-alá vonulnak majd nagy járműveikkel. Hivatalosan nem tüntetnek, csak közlekednek, de a céljuk a megemelt fővárosi behajtási díj megtorpedózása.

A hétfői Felvonulási téren tartott demonstráció után újabb, még látványosabb akcióval készülnek a kamionosok kedden. Reggel hattól este hatig folyamatosan közlekednek majd a Hungária körúton, sőt, ha elég sokan lesznek, akkor a Kerepesi úton is. Akciójukkal várhatóan nagy dugót okoznak az egyébként is zsúfolt utakon.

A teherautósok azért tiltakoznak, mert a főváros jelentősen megnehezítette közlekedésüket Budapesten. Megemelte a teherautók behajtási engedélyének az árát, és rendszámonként kell megváltani az engedélyeket, míg eddig elég volt a cég nevére szerződni. Csupán a Hungária körút és a Kerepesi út maradt engedély nélkül használható útvonal.

Klinka László, az akciót szervező Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. részéről azt mondta, hogy szervezetüket már kétszázan támogatták aláírásukkal. Amint lehet, a kft kht-vá alakul, és akkor már valóban érdekvédelmi szervként léphet fel. Klinka szerint a többi fuvarozó érdekvédő szervezetek "semmit sem érnek". A csoport hétfői akciójához mintegy 100 fuvarozó csatlakozott járművével. Klinka szerint kedden többen lesznek.

A többi érdekvédő szervezet annyit elért hétfőn a fővárosnál, hogy több ponton módosítsanak a szabályokon. Például az egy járművel több területre szállító teherautóknak nem kell teljes áron minden övezetbe engedélyt váltaniuk. A 330 napnál hosszabb idejű engedélyek pedig 10 százalékkal olcsóbbak lesznek. Szóba került újabb utak megnyitása és az elektronikus ügyintézés bevezetése is.

Klinka szerint ezek csak látszatintézkedések, a lényegi problémákat nem érintik, az engedmények csak arra jók, hogy egymásnak ugrassák az érdekvédelmi szervezeteket. A keddi felvonulás annak is próbája lesz, hogy mekkora az új szervezet támogatottsága.

Nem vonják vissza

A felvonulás kezdeményezői szerint a környezetvédelmi célokkal szigorító önkormányzatnak inkább a személyautókat kellene büntetniük. "A személyautózás luxus, tömegközlekedéssel kiváltható lenne. A teherautós viszont dolgozik."

Gyarmati Zoltán, a behajtási engedélyek kiadásáért felelős Parking Szervező, Fejlesztő Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a cég és a főváros is nyitott további kedvezményeket adni a fuvarozóknak, a rendelet visszavonása azonban nem jöhet szóba. Ha engednének a fuvarozók kérésének, azzal a civil szervezetek - többek között a Levegő Munkacsoport - tiltakozását is kiváltanák.

Horváth Éva, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtóreferense az MTI-nek megerősítette, hogy a behajtási szabályok alapkoncepcióján nem változtattak, de bármikor készek a párbeszédre a fuvarozókkal az esetleges "engedményekkel" kapcsolatban.