Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Kedden kamionok hada támad Budapestre

2008.03.17. 18:46
Egy most szerveződő teherautós érdekvédelmi szervezet sajátos demonstrációval bénítja meg kedden a Hungária körutat: szimpatizánsaik fel-alá vonulnak majd nagy járműveikkel. Hivatalosan nem tüntetnek, csak közlekednek, de a céljuk a megemelt fővárosi behajtási díj megtorpedózása.

A hétfői Felvonulási téren tartott demonstráció után újabb, még látványosabb akcióval készülnek a kamionosok kedden. Reggel hattól este hatig folyamatosan közlekednek majd a Hungária körúton, sőt, ha elég sokan lesznek, akkor a Kerepesi úton is. Akciójukkal várhatóan nagy dugót okoznak az egyébként is zsúfolt utakon.

A teherautósok azért tiltakoznak, mert a főváros jelentősen megnehezítette közlekedésüket Budapesten. Megemelte a teherautók behajtási engedélyének az árát, és rendszámonként kell megváltani az engedélyeket, míg eddig elég volt a cég nevére szerződni. Csupán a Hungária körút és a Kerepesi út maradt engedély nélkül használható útvonal.

Klinka László, az akciót szervező Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. részéről azt mondta, hogy szervezetüket már kétszázan támogatták aláírásukkal. Amint lehet, a kft kht-vá alakul, és akkor már valóban érdekvédelmi szervként léphet fel. Klinka szerint a többi fuvarozó érdekvédő szervezetek "semmit sem érnek". A csoport hétfői akciójához mintegy 100 fuvarozó csatlakozott járművével. Klinka szerint kedden többen lesznek.

A többi érdekvédő szervezet annyit elért hétfőn a fővárosnál, hogy több ponton módosítsanak a szabályokon. Például az egy járművel több területre szállító teherautóknak nem kell teljes áron minden övezetbe engedélyt váltaniuk. A 330 napnál hosszabb idejű engedélyek pedig 10 százalékkal olcsóbbak lesznek. Szóba került újabb utak megnyitása és az elektronikus ügyintézés bevezetése is.

Klinka szerint ezek csak látszatintézkedések, a lényegi problémákat nem érintik, az engedmények csak arra jók, hogy egymásnak ugrassák az érdekvédelmi szervezeteket. A keddi felvonulás annak is próbája lesz, hogy mekkora az új szervezet támogatottsága.

Nem vonják vissza

A felvonulás kezdeményezői szerint a környezetvédelmi célokkal szigorító önkormányzatnak inkább a személyautókat kellene büntetniük. "A személyautózás luxus, tömegközlekedéssel kiváltható lenne. A teherautós viszont dolgozik."

Gyarmati Zoltán, a behajtási engedélyek kiadásáért felelős Parking Szervező, Fejlesztő Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a cég és a főváros is nyitott további kedvezményeket adni a fuvarozóknak, a rendelet visszavonása azonban nem jöhet szóba. Ha engednének a fuvarozók kérésének, azzal a civil szervezetek - többek között a Levegő Munkacsoport - tiltakozását is kiváltanák.

Horváth Éva, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtóreferense az MTI-nek megerősítette, hogy a behajtási szabályok alapkoncepcióján nem változtattak, de bármikor készek a párbeszédre a fuvarozókkal az esetleges "engedményekkel" kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!