Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem a T-mobile kompenzál Bryan Adamsért

2007.02.22. 15:31
Hunvald György hetedik kerületi polgármester alapot hozna létre, hogy kompenzálják a Kapcsolat-koncert környékén élőket a zajterhelésért. A kerület boldog, mert a főváros állja a számlát, a főváros pedig azért elégedett, mert úgy tudja, a kerület vagy a szervező fizet. A végleges megoldáshoz amúgy új helyet kellene találni a tömegrendezvényeknek, véli a főváros.

Mindenki számára előnyös megoldásba torkollott a Kapcsolat koncert környékén élők nyugalmát féltő polgármesteri kezdeményezés. A win-win szituációnak a lakók, a hetedik kerület, a T-mobile és a főváros is örülnek. Igaz, a fizika törvényeit azért nem hágták át, a rendszer működéséhez szükséges erőforrásokat valószínűleg a főváros biztosítja. Azaz a Felvonulási térre néző ablakok cseréjét a Városházához befolyó pénzekből finanszíroznák.

Ki fizeti a számlát?


Bryan Adams

Az általános boldogság előzménye Hunvald György hetedik kerületi polgármester javaslata volt. Hunvald a nyaranta megrendezett nagyszabású koncert környékén élőket kompenzálta volna a zajterhelésért azzal, hogy a koncertet támogató T-mobile segítségével felújítanák a környék házait. A polgármester később pontosított: az ablakokat cserélnék ki korszerű, zajszigetelő típusokra.

A megegyezés a hét elején született meg. A hetedik kerület egy alapot hozna létre, amelybe három forrásból kerülne pénz. Első körben a koncert alatt a térre települő vendéglátóipari egységektől szedett helypénzt utalná át a főváros. Második körben a budapesti önkormányzat kiegészítené az összeget úgy, hogy azzal már pályázhassanak európai uniós energiamegtakarítási pályázatokon, amelyeket nyílászárócserékre fordíthatnának.

Kérdésünkre Hunvald György elmondta, a teljes költség hetven százalékát adja hozzá a beruházáshoz az EU abban az esetben, ha a maradék harmincszázaléknyi önrész rendelkezésre áll. Az önrészben egyébként a büféktől befolyó összeg a kisebb tétel, a fővárosi támogatás tenné ki a nagyobb részt.

Az egynapos rendezvények gazdagítják a várost

A fentieket megerősítette a koncert szervezésével megbízott BMC vezetője, Gőz László is, hangsúlyozva, hogy mindenki számára előnyös megoldás született. Felvetésünkre, hogy így tulajdonképpen a főváros vállalta át az eredetileg a T-mobile-nak címzett számlát, a cég igazgatója elmondta, ez volt Budapest városképvédelmi bizottságának döntése. A bizottság határozatával azt értékelte, hogy a T-mobile nagyszabású rendezvénnyel gazdagítja Budapestet.

A fentiek részben egyeztek Tisza Zoltán verziójával, aki a városháza pr-osaként egyengette a megállapodás útját. Tisza Zoltán szerint a főváros értékelte, hogy a telekommunikációs cég 200 millió forintot fordít a többszázezer embert megmozgató eseményre. Ezért hozzájárultak ahhoz, hogy a fellépő Bryan Adams elfoglaltságai miatt a megállapodáshoz képest egy héttel később tartsák a koncertet.

Tisza örömét fejezte ki, hogy általános megelégedést okozó megoldáshoz járulhatott hozzá, de cáfolta, hogy a főváros pénzt adna a projektbe. Tudomása szerint a büfések a szervezőknek, tehát a BMC-nek fizetnek, tehát nyilván ők ajánlják fel a bevételüket. Az EU-s pályázatot pedig véleménye szerint a hetedik kerület intézi.

Lavina helyett költözés

A lakókat kompenzáló alap gazdája a főváros szerint tehát a kerület, a kerület és a szervezők szerint pedig a főváros. A tisztánlátás végett megkerestük a döntést hozó városképvédelmi bizottság alelnökét. Z. Halmágyi Judit annyiban értett egyet a fentiekkel, hogy a koncert gazdagítja a város kulturális életét, és ezért fontos a számukra.

Bizottságuk azonban nem döntött a lakók kompenzálásáról, mivel nem illetékesek ilyesmikben, mondta. Tudomása szerint a megoldást Tisza Zoltán, Hunvald György és Gőz László dolgozták ki. A bizottság a program későbbi megrendezéséhez járult hozzá, és azt vitatta meg, hosszabb távon hol lehetne a Kapcsolat-koncerthez hasonló tömegrendezvényeket tartani Budapesten.

Egyelőre tehát annyi biztos, hogy lesz Kapcsolat-koncert, és Hunvald György polgármester már nem követel semmit a szervezőktől. Az érintettek ellentmondó nyilatkozatai miatt viszont bizonytalan a lakók ablakcseréje, pontosabban az, hogy ki hozza létre az ehhez szükséges alapot.

A városképvédelmi bizottság alelnöke, Z. Halmágyi Judit a megállapodást üdvözölve megjegyezte, az ilyen kezdeményezések csak rövidtávon jelentenek megoldást. Szerinte a kompenzálás lavinát indíthat el, ami már csak a kérdés hátterének jogi tisztázatlansága miatt is zűrös ügyekbe torkollhat.

Ehelyett a főváros inkább állandó helyet keres az egynapos tömegrendezvények számára. A Városliget rendezése és a Felvonulási tér alatt építendő mélygarázs miatt erre néhány éven belül amúgy is sor kerülne. A bizottságban a Népliget és az Öböl 11 körüli terület került szóba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!