Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Egymilliárdos pert indított a főváros kartellezés miatt

2008.03.06. 13:36
Az Inforádió értesülése szerint több mint egymilliárd forintos kártérítési pert indított a főváros 12 útépítő cég ellen, akiket korábban a budapesti útfelújítási pályázatok kapcsán kartellezésen ért a Gazdasági Versenyhivatal. A cégek közül több is érdekelt a 4-es metró építésében.

Tiba Zsolt, Budapest főjegyzője az Inforádiónak megerősítette, hogy a fővárosi önkormányzat szerdán beadta a keresetet a Fővárosi Bíróságon 12 útépítő cég ellen. A 12 céget 2005-ben a Gazdasági Versenyhivatall kartellezés miatt megbírságolta. A határozat szerint a cégek a 2001-2002-es fővárosi útfelújításokon osztották fel egymás között a piacot, így mintegy 30 százalékkal több pénzt tudtak kérni a munkáért.

A főjegyző elmondása szerint a főváros az elmúlt időszakban többször felszólította a társaságokat a fizetésre, de mindegyik elzárkózott attól. Budapest ezért a cégektől 1,1 milliárd forint kártérítést követel egyetemlegesen.

A magyar állam néhány hónapja szintén kártérítési pert indított hasonló ügyben az autópályaépítő több autópályaépítő társaság ellen.

Érdekesség, hogy legalább három cég, a Strabag Zrt., a Hídépítő Zrt. és a Swietelsky Kft. jelenleg is szerződésben áll a fővárossal a BKV-n keresztül, mégpedig a 4-es metró építésének kivitelezésében. A per indításának napjaiban is éles vita folyt a Hídépítő Zrt. képviselőivel a Fővám téri metróállomás befejezésének mikéntjéről. A kivitelező ugyanis csak többmilliárdos többletköltséggel, és több hónapos csúszással tudja megoldani a feladatot.  • Vennék
  • Hírek