Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Milliárdos kártérítést követel a főváros a kartellező útépítőktől

2007.09.17. 15:33
Több mint 1,1 milliárd forintos kártérítést követel a fővárosi önkormányzat attól a nyolc útépítő cégtől, amelyeket kartellezés miatt még 2004-ben 600 millió forintra büntetett a gazdasági versenyhivatal.

Több mint egymilliárd forintos fizetési felszólítást postázott a fővárosi önkormányzat nyolc útépítő társaságnak. Az érintett cégeket még két éve büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt.

A Betonút Rt, a Strabag Rt, az Egút Rt, az Alterra Kft, a Hídépítő Rt, a Mota-Engil Rt, a Mélyépítő Budapest Kft és a Swietelsky Kft nevű cégektől azért követelik vissza a 2002-es fővárosi útfelújítások vállalkozási díjának egy részét, mert 2005-ben a Gazdasági Versenyhivatal 600 millió forintos bírságot szabott rájuk kartellezés miatt.

A versenyhivatal javaslata szerint az útépítő cégeknek korábban kifizetett vállalkozási díj 16 százalékát követeli vissza az önkormányzat.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn foglalkozott a 2001-es és 2002-es fővárosi útépítések során megvalósult kartellezés kérdéskörével. Egyetértettek azzal, hogy ha a fizetési felszólításoknak nem lesz eredménye, akkor az önkormányzat jogi képviselője azonnal nyújtson be bírósági keresetet a cégek ellen, közölte Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

A főváros vezetése hosszadalmas peres eljárásra számít.  • Bérelnék
  • Hírek