Budapest

Tarlós helyettese másodszor koppant

2011. február 24., 09:05 Módosítva: 2011.02.24 09:06

Másodszor ment falnak Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a budapesti kórházigazgatók ügyében, írja a Népszabadság. Ezúttal a főpolgármester nyomására a kórházigazgatói pályázatok feltételeit kellett módosítania, mert azok előre kiválasztott személyekre szabottan jelent meg a városháza honlapján.

Tovább

Elbocsátási hullám a fővárosi városházán

2011. február 17., 15:07 Módosítva: 2011.02.17 15:07
40

A héten elkezdődtek az elbocsátások a főpolgármesteri hivatalban, összesen 150 köztisztviselőnek mondtak fel. További 100-150 ember távozik még várhatóan március végéig.

A főpolgármesteri hivatal létszámát az előző városvezetés mesterségesen felduzzasztotta, az átszervezés az önkormányzati választások után megkezdődött, mondta lapunknak Szűcs-Somlyó Mária, a hivatal kommunikációs igazgatója.

Tovább

Totális támadás fővárosi közműcégek ellen?

2011. február 14., 15:47 Módosítva: 2011.02.14 15:47
8

A fővárosi önkormányzat cégei és cégvezetői ellen totális támadást indítottak egyes érdekkörök a sajtót is felhasználva, jelentette be sajtótájékoztatón György István, városüzemeltetési főpolgármester-helyettes.

György István elmondta, hogy két évvel az önkormányzati választás előtt, 2008-ban Tarlós István egy olyan húszfős stábot állított fel, ami a várakozása szerint képes volt arra, hogy a váltás után megtisztítsa a közéletet, hatékonyan működtesse a közműcégeket.

Tovább

Felmondta a főváros a fürdőszerződést

2011. február 9., 17:17 Módosítva: 2011.02.18 13:32
17

A Budapesti Gyógyfürdők és Hévizei Zrt. felmondta az előző vezetés által kötött, a fürdők takarítására, karbantartására és üzemeltetésére szóló szerződést, áll a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. lapunknak küldött közleményében. A városvezetés szerint ezzel a hátralevő 3,5 év alatt 1,68 milliárd forintot takarít meg a fürdőcég.

A Budapesti Gyógyfürdők és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.) 2011. március 7-ei napjával, rendkívüli felmondással megszüntette a korábbi vezetés által az Opero Kft-vel kötött, a fürdők takarítási, karbantartási és üzemeltetési szolgáltatásainak ellátására kötött műszaki üzemeltetési szerződést.

Tovább

Tarlós leállíttatta a kórházigazgatók kirúgását

2011. február 1., 18:29 Módosítva: 2011.02.04 08:09
87

Információink szerint kedden a fővárosi kórházigazgatók egymásnak adták a kilincset az egészségügyi főpolgármester-helyettesnél, aki sorban rugdosta ki őket. Tarlós István főpolgármester azonban hazanyúlt Szerbiából és leállíttatta a kirúgásokat.

Kedd délután kaptuk azt az információt az egyik fővárosi kórházigazgatótól, hogy Szentes Tamás egészségügyi főpolgármester-helyettes irodája előtt sorakozik a komplett fővárosi kórházigazgatói kar, és sorban járulnak Szentes elé, hogy útilaput kössenek a lábukra.

Tovább

Öt volt városházi vezetőt jelentettek fel

2011. január 25., 16:40 Módosítva: 2012.04.13 19:25
14

Büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék a fővárosi önkormányzatnál talált hiányosságok és szabálytalanságok miatt. A számvevőszék öt felelős városházi vezetőt talált, ám nincs közöttük Mesterházy Ernő, Demszky Gábor bizalmasa, ahogy azt korábban állítottuk. Az ügyben az V. kerületi kapitányságon már el is rendelték a nyomozást annak kiderítésére, történt-e bűncselekmény.

A frissen megjelent, a főváros 2009-2010-es gazdálkodását vizsgáló ÁSZ-jelentés szerint 32 millió forintot fizettek ki jogszabályba ütköző szakmai teljesítés igazolások alapján.

A jelentés öt felelőst jelölt meg, például a volt Kormányzati Koordinációs Központ (KKK) vezetőjét. Bár a KKK vezetője de facto Mesterházy Ernő volt, mégsem volt köztisztviselő, ezért tévesen írtuk, hogy az ÁSZ-jelentés őt találta volna felelősnek több ügyben.

A jelentés a KKK hivatalos vezetője mellett az egészségügyi tanácsnokot (a vizsgált ciklusban a szocialista Havas Szófia töltötte be ezt a tisztet), a főpolgármesteri iroda vezetőjét (ezen a széken Gyekiczky András ült, Mesterházy Ernő mellett Demszky Gábor egyik legbizalmasabb embere), Hagyó Miklós irodavezetőjét (ezen a poszton Antal Kálmán dolgozott), és Deli Lajost, a főpolgármesteri hivatal adó ügyosztály ügyosztályvezetőjét jelölte meg (nem nevesítetten) felelősnek.

Tovább

20 százalékkal nő a fővárosi csatornadíj

2010. december 15., 12:04 Módosítva: 2010.12.15 12:04

Közműdíj-emelésekről döntött szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés. A legnagyobb mértékben, 19,5 százalékkal a csatornadíj növekszik. A javaslatok zömét csak a Fidesz-frakció szavazta meg.

A lakossági és nem lakossági fogyasztók számára eltérő mértékben nő az ivóvíz fogyasztási díja; előbbieknek 2,7 százalékos, utóbbiaknak 6,4 százalékos emeléssel kell számolniuk. A csatornadíj magasan infláció feletti díjemelését a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetése indokolja.

Tovább

Érdekes részek a gyanús FKF-tanulmányban

2010. november 24., 10:47 Módosítva: 2011.05.26 11:44
7

Betekinthettünk azokba az FKF Zrt. által megrendelt tanulmányokba, amelyek ügyében nyomoz a rendőrség. Érdekes részekre találtunk bennük. A városháza szerint rendben volt a közbeszerzés, ám a szabályosságot firtató kérdésünkre a főpolgármester csak annyit tudott válaszolni, hogy ha új, releváns információ érkezik, megint átnézik az ügyet.

Az új FKF-vezér is érintett egy nyomozásban, számoltunk be róla néhány napja. Egy feljelentés szerint korábban helyettesként ő írt alá három gyanús kutatási szerződést, például a szemét innovatív hasznosításáról. Hűtlen kezelés gyanúja miatt a BRFK is nyomoz az ügyben.

Tovább

Főváros: 1 hónap, 22 gyanús szerződés

2010. november 23., 16:49 Módosítva: 2011.02.11 16:27

A fővárosi közszolgáltató cégek nemrég lecserélt vezetése ez elmúlt egy hónapban számos gyanús szerződést talált a főpolgármester-váltás előtti időszakból. Az új fővárosi vezetés átalakította a teljes cégstruktúráját, ami feltételezése szerint üzleti érdekeket sért, ezért szerinte megkezdődött a támadás az új vezetők ellen.

A vezetőcserén átesett közszolgáltató cégekben elindult a korábbi időszak gyanús szerződéseinek felkutatása, jelentette be György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes. Az első jelzések alapján október 27-e óta 22 gyanús szerződéssel találkoztak, hétmilliárd forint értékben.

Egyelőre nem hozzák nyilvánosságra ezeket az ügyeket, ha befejeződik a vizsgálatuk, és a gyanú megerősítést nyer, akkor megteszik a szükséges hatósági lépéseket. Hozzátette: az érintett szerződéseknél nagy árérték-arányeltérés, hiányos teljesítés, közbeszerzési szabálytalanság gyanítható.

Tovább

Lezavarta a főváros a közüzemi fejcseréket

2010. október 27., 16:39 Módosítva: 2010.12.19 10:05
16

A régi városüzemeltetési struktúrát átalakítottuk, a közszolgáltató cégek vezetőit lecseréltük, jelentette be Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés ülésének szünetében. Hozzátette: megalakították a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-t és a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt-t.

A két nagy holding fogja majd össze a főváros közlekedési (közúti, tömegközlekedési, parkolási) cégeit, valamit a közszolgáltató cégeket. A BKK élére Vitézy Dávidot, a VEKE szóvivőjét, a BVK élére pedig László Györgyöt, a Főtáv volt kommunikációs igazgatóját nevezték ki.

Tovább

Tarlós akarja kinevezni az igazgatókat

2010. október 22., 14:20 Módosítva: 2010.10.24 21:38

A jövőben Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester dönthet a fővárosi fenntartású intézmények vezetőinek kinevezéséről, valamint a megbízások visszavonásáról, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadja a főpolgármester ezzel kapcsolatos előterjesztését.

Az előterjesztés értelmében megváltoztatnák az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletet. A változtatás értelmében Tarlós István hatáskörébe kerülnének az úgynevezett személyi kérdések.

Tovább

Három hatmilliós Passatot vett a főváros

2010. október 22., 13:18 Módosítva: 2010.10.24 21:38
9

Három új Volkswagen Passat szolgálati autót vásárolt az önkormányzati választások után tíz nappal a főpolgármesteri hivatal összesen 19 millió 16 ezer forintért. Mint a főpolgármesteri irodán megtudtuk: az autók vásárlásáról még az előző városvezetés idején döntöttek, várhatóan Tarlós István és két helyettese kapja őket.

Az új VW Passat még a szalonban
Az új VW Passat még a szalonban

A Volkswagen Passat Comfortline 2.0 CR TDI DSG típusú kocsikat a Ferihegy Autó Kft.-től vették október 13-án, egyenként mintegy 6,3 millió forintért. A cég honlapján ezeket az autókat 9,3 milliós listaáron tüntetik fel, egyedi árként pedig 7,69 milliót írtak ki. Ehhez képest a 6,3 millió forint jó ár, de mint megtudtuk, a rögtöni fizetés és több kocsi vásárlása mellett reális ez az árengedmény.

Tovább

Vitézy lesz a Közlekedési Központ vezetője

2010. október 21., 12:18 Módosítva: 2010.12.19 21:30
115

Nem kizárt, hogy mégis megegyezik a metrókocsik ügyében a BKV és az Alstom, mondja Tarlós István főpolgármester. A BKV buszvonalait várhatóan kiszervezik, az új üzemeltető hozza az új buszokat. A közlekedési cégből megmaradt üzemegységek várhatóan a Volánbusz és a MÁV elővárosi járataival kiegészülve a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-hez tartoznak majd, amelynek Vitézy Dávid lesz a vezetője. A főváros hamarosan saját tévét és újságot indít. A főpolgármester szerint a Margit híd számlái nem lehetnek titkosak.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Mi lesz az első olyan látható eredmény, amivel a budapestiek az utcán sétálva szembesülhetnek?

Sajnos az a jogszabály csak január 2-án léphet hatályba, ami az aluljárók teljes rendbetételét lehetővé teszi. Amit meg nagyon hamar érzékelhet a főváros, hogy kénytelen leszek-e az előző városvezetés áldásos tevékenysége nyomán néhány hónapra egy csődbiztost hívni vagy sem.

Mi dönti el?

Az ÁSZ-jelentés alapján dől el.

Mikor indul a vizsgálat?

Úgy tudom, hogy a jövő héten. Arra nem adok lehetőséget, hogy az előző városvezetés pénzügyi hagyatékáért mi tartsuk a hátunkat. Most még idejében vagyunk..

Tovább

Tarlós: 2015-re készülhet el a metró

2010. október 13., 12:54 Módosítva: 2010.10.15 10:10
33

Tarlós István szerint akkora a főváros forráshiánya, hogy állami beavatkozás nélkül nem lehet kezelni. Az állam várhatóan beszáll a BKV-ba is. A 4-es metró 2015-re szállíthat utasokat, az 5-ös metró pedig távolabb áll a valóságtól, mint egy Holdon építendő luxuslakótelep, hangzott el a főpolgármester sajtótájékoztatóján.

Elkezdődött a leltárkészítés a fővárosban, jelentette be Tarlós István, Budapest új főpolgármestere. Hozzátette, már az eddigi eredményekből is látszik, hogy Budapest pénzügyi helyzete rendkívül aggasztó, olyan mértékű a forráshiány, az adóssághalmaz, hogy azt állami beavatkozás nélkül nem lehet kezelni.

Tovább

Nem ellenségként vált el Tarlós és Demszky

2010. október 6., 14:55 Módosítva: 2010.10.15 10:10
59

Jó hangulatban, kedélyes négyszemközti beszélgetést követően adta át hivatalát Demszky Gábor utódjának, Tarlós Istvánnak. A főpolgármester irodáját már szétbombázták a munkások, a berlini üvegmedve, a mongol szőrzászló és a többi relikvia ment a múzeumba, de a bronz Podmaniczky-szobrot Demszky hazamentette.

Utoljára akkor volt ilyen hajtás, amikor Obama irodáját csináltuk, mondta némi malíciával kollégájának az egyik festő, aki Demszky Gábor hivatali dolgozószobájának a faláról hántotta le a fehér tapétát. Csak most kezdtek neki, és három hét alatt készen kell lenniük a több helyiségből és teremből álló főpolgármesteri irodával.

Miközben Demszky volt irodájában nyüzsögnek a munkások, 30 méterrel arrébb, a Városháza dísztermében újságírók várják már húsz perce, hogy az előre bejelentett időpontban Demszky Gábor ünnepélyesen és hivatalosan is átadja hivatalát az új polgármesternek, Tarlós Istvánnak.

Tovább

Kétmilliós végkielégítésre számít Demszky

2010. szeptember 6., 15:00 Módosítva: 2010.09.06 16:17

Kétmillió forintos főpolgármesteri végkielégítésre számít Demszky Gábor. Az októberben leköszönő főpolgármesternek nyugdíj is jár, mert több mint háromszor megválasztották egymás után, ennek összege azonban személyes adat. Azt mondta, nem lesz sok.

Bruttó kétmilló forintos végkielégítést kaphat Demszky Gábor főpolgármester, miután átadja helyét az utódjának, tudtuk meg. Jogszabály szerint három havi fizetés járna neki, ami a mintegy 700 ezer forintos tiszteletdíjat nézve összesen 2,1 millió forintra jönne ki.

Tovább

Ikvai: Rendben adjuk át a fővárost

2010. szeptember 1., 17:47 Módosítva: 2010.09.01 17:47

Ikvai-Szabó Imre leköszönő főpolgármester szerint gazdaságilag rendben adják át a fővárost a következő városvezetésnek, mint mondta, "2012-2013-ig le van finanszírozva az összes beruházás", ami a hétéves tervben szerepel.

A szocialista helyettesek lemondása után egyetlen főpolgármester-helyettesként maradt Ikvai-Szabó Imre egy városházi sajtóbeszélgetésen több olyan beruházást is felsorolt az elmúlt négy évből, amire büszke.

Tovább

Politikai nyomás a Margit híd felújításánál?

2010. augusztus 17., 19:07 Módosítva: 2010.08.23 14:48
39

Elkészült a nagyértékű beruházásokat vizsgáló többpárti fővárosi bizottság összefoglaló jelentése a 4-es metró, a Margit híd és a Kossuth téri mélygarázs építéséről. A birtokunkba jutott jelentés szerint a beruházások elégtelen előkészítése, rossz tendereztetése miatt kaotikus állapotok alakultak ki az amúgy is felelős irányító nélküli projektekben, amit a Margit híd esetében még a politikai nyomásgyakorlás is megfejelt. Ez törvényszerűen a beruházások csúszásához, költségtúllépéshez vezetett.

A 4-es metró esetében a jelentés szerint a városvezetés alapvetően meghatározó kérdéseket sem volt hajlandó megvitatni. Nem tudni például, hogy a nyomvonal kialakítására, az építkezés alvállalkozói rendszerre épülő struktúrájára, illetve az egyes szerződési csomagok meghatározására milyen megfontolások alapján  kerítettek sort.

Tovább

Hétfőtől folytatódik a Műjégpálya felújítása

2010. augusztus 4., 17:37 Módosítva: 2010.08.04 17:37
2

Szerdán megállapodás született a beruházó fővárosi önkormányzat és a kivitelező Hérosz Zrt. között, így hétfőtől a kivitelező ismét felveszi a munkát és folytatódik a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében.

Az érintettek minden lényeges pontban megállapodtak. A kivitelező elfogadta a főváros számlázással kapcsolatos feltételeit, a főváros viszont egyetlen pótmunkát sem fogadott el, így a Műjégpálya beruházás az eredeti költségkereten belül valósul meg.

A főváros ugyanakkor elfogadta a lebonyolító műszaki ellenőr és a tervező által indokoltnak és megalapozottnak tartott 2 hónapos véghatáridő-módosítást, így a kivitelezőnek 2011. április 30-ig kell átadnia a teljesen felújított Műjégpályát.

Kurva politika, buta Demszky, Viktátor

2010. július 14., 12:00 Módosítva: 2010.07.15 11:46
34

Kedd délután, rekkenő hőség a Városház téren. A fák árnyékában biciklis szendvicsember piheg, néhány ülőládával odébb három hajléktalan osztozik egy friss királydekken.

A teret a Városháza parkolójától elválasztó koszosfehér paravánon sorjázó nyilatkozatokat és a melléjük helyezett véleménynyilvánító íveket egy fiatal lány tanulmányozza.

A hirdetmények és a melletük levő üres lapok kihelyezéséről egy hete döntött a fővárosi kabinet. Az üres ívek nagy része azóta megtelt. A véleményüket odafirkantók fele-fele arányban szapulják a miniszterelnököt (pl "Viktártor") a nyilatkozattal kapcsolatban és a főpolgármesetert (úgy mint "buta Demszky") az eddigi tevékenysége miatt, de vannak semleges hozzászólók (lsd: "kurva politika"), néhány széplélek pedig szívhez szóló idézetekkel operál.

Konkrét javaslatot csak egyet firkantottak fel, vélhetően az egyik közelben tanyázó hajléktalan, aki általános lakhatási jogot követel. Valószínűleg egy másik paraván aljába is ő tolta a kontentot, ami fölött most bágyadtan zümmögnek a legyek.

Megnyitják a rákospalotai határutat

2010. július 8., 10:26 Módosítva: 2010.07.08 13:47

Csütörtökön 12 órakor átadják a rákospalotai határutat, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadja az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt, az út ideiglenes üzemeltetésével a XVI. kerületi önkormányzatot bízzák meg - jelentette be a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén Ikvai-Szabó Imre.

A főpolgármester-helyettes ezért arra kérte az útról szóló napirendet előterjesztő szocialista politikust, hogy vonja vissza javaslatát.

Tovább

Betilthatják a dohányzást az aluljárókban

2010. június 1., 14:35 Módosítva: 2010.06.01 15:07
80

Dohányzási tilalmat rendelhet el csütörtökön a fővárosi közgyűlés mind a 69 tulajdonában álló aluljáróban, ha elfogadják az egyik szocialista képviselő erről szóló előterjesztését.

A fővárosi közgyűlés csütörtökön tárgyalja azt az előterjesztést, amely betiltaná a dohányzást a fővárosi önkormányzat aluljáróiban. Mint Kolozs András, szocialista képviselő a javaslatban írja, a döntés a 2009-ben meghozott közgyűlési határozat folytatása lenne, amikor a budapesti játszótereken tiltották be a cigizést.

Tovább

Demszky: Egyszerű nyugdíjas leszek

2010. június 1., 07:29 Módosítva: 2010.06.07 20:25
49

Demszky Gábor számít rá, hogy a rendőrség hamarosan meghallgatja – tanúként. Az eszébe sem jut, hogy gyanúsítottá válna. Azt mondja, politikai felelőssége abban áll, hogy  Hagyó Miklós ügyében nem lépett már 2007–2008-ban. Semmit sem bánt meg, de az SZDSZ-t büntették miatta a szavazók. Ősszel visszavonul, egyszerű nyugdíjasként könyvet ír majd.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Dolgozik a szirénafrász?

Nincs szirénafrász. Arra számítok, hogy a rendőrség tanúként meghallgat majd. Ezért el is küldtem nekik a BKV-botrányokat vizsgáló bizottság meghallgatásomról szóló anyagát , ezeroldalnyi dokumentációval, és ezen túlmenően is segíteni kívánom a rendőrség munkáját. De még pontosan nem is tudjuk, mi történt. Egyelőre több sajtófeltételezés, kiszivárogtatás látott napvilágot, mint tény.

Nagy meglepetés lenne, ha nem tanúként, hanem gyanúsítottként hallgatnák ki?

Erre nem számítok.

Tovább

Tenyészik a békanyál a Városligeti tóban

2010. május 31., 10:10 Módosítva: 2010.05.31 13:39
1

A Városligeti tó veszedelmes mértékű elalgásodásáról tárgyalt hétfői ülésén a főpolgármesteri kabinet. A Széchenyi fürdőből érkező meleg gyógyvíz, a csökkenő tófelület és a rézgálicos irtás megszűnése együttesen okolható a békanyál elterjedéséért.

A tó a Széchenyi fürdőből kap meleg, 30-35 C fokos,
foszfát tartalmú gyógyvizet, amely különösen kedvez az algák -
elsősorban a békanyál - elszaporodásának, tájékoztatta lapunkat Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

Tovább

Nem rúgták ki az FKF vezérigazgatóját

2010. április 29., 22:38 Módosítva: 2010.05.04 14:01

A Fővárosi Közgyűlés csütörtök esti ülésén nem kapott többséget az a határozati javaslat, hogy visszahívják a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. igazgatóságából Bielek Péter vezérigazgatót, sem az, hogy utasítsák a társaság igazgatóságát, további intézkedésig mentesítse a vezérigazgatót a munkavégzés alól.

Tovább