Sára, Márió
2 °C
6 °C

A vidéki kátyúkat is Pesten jelentik

2006.01.09. 15:43
A budapesti kerületek többsége nem tesz semmit a saját kezelésű utak kátyútlanításáért, mondta az InfoRádiónak Lakos Imre, a fővárosi önkormányzat szakbizottságának elnöke. A lakossági zöld számmal rendelkező Fővárosi Közterület-fenntartó Rt-t pedig még az ág is húzza: péntek óta már nemcsak a fővárosi főutak, hanem kerületi és a vidéki utak kátyúinak eltüntetését is tőlük követelik.

Ég a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt kátyúbejelentő vonala a múlt pénteki, Gyurcsány Ferenc - Demszky Gábor sajtótájékoztató óta, adta hírül az InfoRádió. A két politikus akkor elmondta, hogy az ezen a számon bejelentett kátyúkat órákon belül eltüntetik, ha balesetveszélyesek és fővárosi kezelésű utakon vannak.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Sokan azonban csak a számot jegyezték meg, így nemcsak a kerületek által fenntartott 2000 kilométernyi budapesti, hanem több esetben a vidéki utakon éktelenkedő kátyúkat is itt jelentik be. Mint azt a társaságtól az InfoRádió megtudta, a vidéki hívásokat a megyei közút-fenntartó céghez, a kerületieket pedig a kerületi önkormányzatokhoz továbbítják.

A kerületi önkormányzatok kátyúzási tevékenységét bírálta fővárosi önkormányzat szakbizottságának elnöke a testület hétfői ülésén. Lakos Imre az InfoRádiónak elmondta, hogy 3000 kilométeres budapesti úthálózatnak csak egyharmadáért felelős a fővárosi önkormányzat, a többit a kerületi önkormányzatok kezelik.

A politikus szerint néhány városrészt kivéve a kerületek egyáltalán nem törődnek a kátyúzással, holott saját útjaikon kötelességük lenne. "Soha senki nem kéri számon a kerületi polgármesterektől, hogy ők vajon kátyúztatnak-e, vagy a kerületi önkormányzatok saját hatáskörben kátyúznak-e. Miközben minden egyes kerületeknek kutya kötelessége lenne ezzel foglalkozni, mint ahogy a fővárosnak az."

Lakos Imre hozzátette: a kerületi utak kátyúinak feltérképezésére kérte fel a közterület-fenntartó Rt.-t, mert a becslése szerint a hivatalos 2000 helyett összesen legalább 10 ezer kátyú található a városban.

Az InfoRádió lassan egy hete hiába próbál bejelenteni a VIII. kerületi önkormányzatnál egy óriási kátyút, ami a Reviczky utca és a Szentkirályi utca terül el, mert az ezért felelős városgazdálkodási iroda egyszerűen elérhetetlen telefonon.