Viola
-6 °C
-2 °C

Kátyúsodik a Soroksári út

2008.03.19. 20:09
Még alig fejeződött be a fővárosi útrekonstrukciós program, már megjelent az első kátyú a Soroksári út néhány éve felújított szakaszán. Egy szakértő szerint a szőnyegezett utak 5-10 évig bírják, így várható, hogy a most aszfaltozott nagy terhelésű főutak sorban újra elkátyúsodnak, adta hírül az Inforádió.

Demszky Gábor főpolgármester tavaly augusztus 31-én adta át a teljes hosszában felújított Soroksári utat, ám fél évre rá már megjelent az első kátyú Budapest egyik legfontosabb főútján. A Soroksári utat több szakaszban újították fel, az első- a Tinódi utca és a Haller utca közötti - szakaszt 2003 október 31-én adták át. A négy és fél éve felújított út külső sávja idén télen több helyen felrepedezett, és március elején megjelent az első kátyú is.

Csanádi Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt közútfenntartási igazgatója elmondta, hogy a kátyút szerdán ideiglenesen betömték. Hozzátette, hogy az érintett szakasz 2003-ban kapott 4 centiméteres aszfaltborítást, amit mára több helyen kikezdett a forgalom. "Ezt a felső réteget, főleg a külső sávban, ahol a túlnyomó része bonyolódik a teherforgalomnak, már helyenként megbontottaa a forgalom, helyenként előjöttek azok a hibák, amelyek esetleg a kivitelezéskor nem derültek ki."

A Soroksári út verőfényben (Fotók: Infó rádió)

Csanádi Csaba elmondta, hogy az érintett szakaszon szőnyegezés történt, amelynek a forgalom nagyságától függően 5-10 évig kátyúmentesnek kellene lennie, a teljes útszerkezetfelújítások esetén pedig 10-15 évig kellene bírnia a burkolatnak az igénybevételt. Kérdésre nem tudta megmondani, hogy az elmúlt évek útfelújítási programjában mekkora volt a szőnyegezés és mekkora a teljes útszerkezet-felújítás aránya.

Az Inforádió megtudta, hogy az érintett szakaszra mindössze egy éves garanciát adott a kivitelező, így a javítást az FKF Zrt pénzén kell elvégezni. Szakértők szerint ha az első útfelújítások már a várható minimális élettartam alatt fél évvel elkezdenek kátyúsodni, akkor az elmúlt években szőnyegezett főutak a következő években várhatóan sorra megadják magukat és néhány éven belül újra tiszta kátyú lesz a főváros főúthálózat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!