Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem vált be Demszky ötlete a kátyúmentesítésre

2006.02.08. 15:57
Demszky Gábor főpolgármester hiába javasolta, hogy acéllemezekkel fedjék le a kátyúkat, a szakértők szerint ez balesetveszélyes lenne.

Demszky Gábor nemrégiben - az áldatlan pesti helyzetet látva - azt találta ki, hogy az úthibák ideiglenes kijavítására helyezzenek acéllemezeket a kátyúkba. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt.-től Csanádi Csaba közútfenntartási igazgató az Indexnek elmondta, kikérték a rendőrség és a Műegyetem szakvéleményét a felvetésről, ezt megelőzően azonban az FKF is végzett próbákat, szakmai vizsgálatokat, amik alapján nem javasolják a vas-, illetve acéllemezek kihelyezését a fővárosi utakra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság rendőrségi főtanácsosa az FKF Rt. műszaki vezérigazgató-helyettesének címzett levelében az ötletről azt írja: "Az Önök által felvetett technikai megoldás álláspontom szerint a közúti közlekedés biztonságát olyan mértékben veszélyezteti, mely nem egyeztethető össze az alkalmazhatósággal."

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem út és vasút tanszékének hivatalos álláspontja szerint "a fővárosi kátyús útfelületek olyan egyenetlenek, hogy arra egy sík lemez fektetése az acéllemez egy részének a burkolatból való kiállásával jár majd. Az ennek következtében előálló baleseti veszély jóval nagyobb, mint az lemez nélkül lenne".

Demszky nem él a fővárosban

Demszky ötletével kapcsolatban a fideszes fővárosi képviselő, Tirts Tamás közleményt adott ki: "Budapest jelenlegi főpolgármestere meggondolatlan és felelőtlen kijelentésekkel hergeli a közvéleményt és a főváros lakóit. Az immár kátyúfővárosként emlegetett Budapest vezetője hol a kátyúknak dudál, hol vaslemezekkel takarná le azokat". Tirts megjegyzi: "Demszky Gábor nem él a fővárosban, így nem tudhatja, hogy Budapesten, még azt is elviszik a vaskereskedésbe, ami le van csavarozva, vagy le van hegesztve, mi lenne ezeknek a vasaknak a sorsa másnap reggelre?"