Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem voltak kémprogramok a BKV számítógépein

2008.10.01. 20:22
A rendőrség négy hónap nyomozás után végül alaptalannak találta a fővárosi közlekedési cég feljelentését, ami szerint öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a cég számítógépeire, és aminek következtében Vitézy Dávid felügyelőbizottsági tag Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettes levelezésének bizonyos részéhez jutott. Úgy néz ki, hogy most kipukkant egy fővárosi politikai botrány lufija.

Pontosan egy héttel ezelőtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megszüntette azt a nyomozást, amit a májusi emailbotrány után indítottak a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) feljelentése alapján, erősítette meg a BRFK sajtóreferense szerdán.

A BKV május 28-án tett ismeretlen tettes ellen feljelentést "levéltitok, gazdasági titok megsértése, valamint gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése" miatt, miután Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés fideszes frakcióvezetője, egy a BKV "furcsa és gyanús" ügyeivel foglakozó sajtótájékoztatón idézett Regőczi Miklós BKV-vezérigazgató-helyettes és Horváth Éva, Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettes sajtóreferense közötti levelezésből.

Az emailek tanúsága szerint Regőczi és Hagyó a Fideszre akarták terhelni a felelősséget a BKV-sztrájk, a "paraméterkönyv-lázadás" miatt. Ezzel összhangban a BKV májusi állítása szerint a kikémkedett levelek a BKV felügyelőbizottságának egyik tagjához, a Fidesz által delegált Vitézy Dávidhoz kerültek, és általa ismerhette meg azok tartalmát Tarlós István. Az adatlopással közvetve megvádolt Vitézy végig állította, hogy szó sincs kémprogramokról, meg hasonló konspirációról, a leveleket egyszerűen az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. anyagával együtt kapta meg a BKV felügyelőbizottsága, és ő juttatta el a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjéhez.

Alig négy hónap nyomozás után - amit megalapozott gyanúra hivatkozva indított a BRFK - a rendőrség végül nem tudta igazolni a BKV-s állítást, ami szerint öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV számítógépes rendszerébe, hogy hozzáférjenek a BKV-s alkalmazottak és tisztviselők levelezéséhez, vagy akár a forgalomirányítási rendszerhez. A BRFK sajtóreferense arról tájékoztatta az Indexet, hogy a cég számítógépeinek vizsgálatára kirendelt informatikai szakértő semmilyen nyomát nem találta annak, hogy kémprogramok működtek volna a BKV-s PC-ken, de még annak se, hogy valakik betörtek volna és adatokat loptak volna a cég levelezőrendszeréből.

Kamu, bosszú - a BKV hallgat

"Politikai kamu volt ez az ügy, politikai bosszú, amiért megakadályoztuk a járatritkításokat" - mondta az Indexnek Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője. Vitézy szerint az a legszomorúbb, hogy mindehhez asszisztált a városvezetés, a kormányszóvivő és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is, amikor bejelentették, hogy érdemben megvizsgálják a BKV informatikai, biztonsági kérdéseit, hogy miképp érhette külső támadás a cég számítógépes rendszerét.

Bár a jelek szerint a rágalmazó-, lejáratókampányban nagy szerepe volt Regőczi Miklósnak, nem valószínű, hogy a mostani eltávolítása közvetlen összefüggésben lenne a rendőrségi nyomozás megszüntetésével. Az mindenesetre figyelemreméltó, hogy csak Regőczi távozása után került nyilvánosságra a BKV-s feljelentés kudarca, noha a nyomozást egy héttel korábban szüntették meg. Úgy tudni azonban, hogy az informatikai igazgató júniusi távozása közvetlenül is összefüggésben volt az email-üggyel: Nemcsics Róbert és a BKV informatikusai nem tudták vagy nem akarták igazolni, hogy ismeretlenek kémprogramok segítségével szerezték meg a cég belső elektronikus levelezését.

Érdekes vonatkozása lehet még a nyomozás megszüntetésének az, hogy jelenleg is több sajtóper zajlik az emailbotrány miatt, amiért több lapban is valótlannak, alaptalannak nevezték a cég és az NBH állításait. Bírósági vonatkozás lehet az is, hogy Vitézy Dávid a közeljövőben jogi lépéseket is tesz, hogy legalábbis bocsánatkérés formájában elégtételt kapjon az őt ért hamis vádak miatt.

Szerettük volna a BKV-t is megkérdezni az ügyről, de Szilágyi Károly szóvivő nem adott telefonon tájékoztatást, mondván, a közlekedési vállalat hivatalos álláspontjáról elektronikus levélben kérjünk tájékoztatást. Az ezután emailben feltett kérdéseinkre nem válaszoltak.