Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Lakópark épülhet az árvaház helyén

2004.04.09. 09:43
A Fővárosi Önkormányzat magánbefektetőt keres egy Budakeszi úti, két és fél hektáros területre, amelyen jelenleg árvaház működik - értesült a Magyar Nemzet. A II. kerületi ingatlanért cserébe a főváros olyan ingatlant kér a majdani tulajdonostól, amely lehetőleg a főváros pesti oldalán fekszik, de megfelel a gyermekvédelmi törvényeknek.
Az ingatlanon jelenleg egy több száz négyzetméter alapterületű, a múlt század elején épült villa található melléképülettel, úszómedencével. A Magyar Nemzet információi szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló, ifjúságvédelmi otthonként működő épület környezete most még intézményi zöld besorolású terület. A főváros megbízásából felkért ingatlanszakértő 951 millió forintra becsülte fel a telket.

Árvaháznak nem alkalmas

Egy városházi tanulmány szerint a villa a felújítását követően sem lenne megfelelő a fiatalok utógondozására, mert az otthon 62 férőhelyes, a gyermekvédelmi törvény pedig maximum 40 férőhelyet ír elő.

A tanulmány megállapítja: egy esetlegesen felajánlott értéktelenebb pesti csereingatlan esetében - amely megfelel a speciális előírásoknak - még az árkülönbözettől is eltekinthet a főváros, amennyiben az öt évnél nem régebbi építésű, s át kell alakítani.

A II. kerületnek nem kell

Láng Zsolt, a Fidesz II. kerületi választókerületi elnöke szerint a városrész legkiemeltebb helyén található ingatlan sikeres értékesítése esetén lakóparképítéssel kell számolni. Az önkormányzati képviselő furcsának tartja, hogy a csereingatlanra meghatározott feltételek túlzottan konkrétak, amelyeknek nem sokan tudnak megfelelni.

Láng elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a kiírás miatt a II. kerületi önkormányzat lényegében nem tud élni elővásárlási jogával. A Fidesz ezért arra szólítja fel Horváth Csaba szocialista polgármestert, hogy tiltakozzon az eljárás ellen, s tárgyaljon Demszky Gábor főpolgármesterrel a zöld területek további csökkenésének megállítása érdekében.

Horváth Csaba a Magyar Nemzetnek ugyanakkor úgy nyilatkozott: a II. kerületet nem lehet kizárni az elővásárlásból a jogszabályok miatt. Hozzátette viszont, hogy nem élnek majd ezzel a joggal, hiszen nincs szükségük ilyen ingatlanra.