Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A Kies utcában kezdett városjárásba Tarlós

2006.08.28. 18:23
Városjáró körútra indult hétfőn a Fidesz által támogatott független főpolgármesterjelölt, elsőként Csepelre látogatott Óbuda jelenlegi vezetője, hogy burkolatlan utcákat, bezárt kórházat, el nem készült utakat mutogasson sajtókíséretének.

Gyalog járja be Budapest kerületeit Tarlós István, hogy tájékozódjon a városrészek problémáiról. Gyalogtúrájának első állomásául Csepelt választotta. De nem is akárhogy indult neki: Óbudán hajóra szállt, hogy a Boráros téren HÉV-re pattanjon, hogy végül Csepel főterén kezdetét vehesse a kampánykörút. Először a Fidesz aláírásgyűjtőivel váltott pár szót az aspiráns, majd kedves csevelybe kezdett a helyi városházán a kerület első emberével, a szocialista Tóth Mihállyal.

Riporter és riportalany

Az egésznek olyan volt a hangulata, mintha a két kerületi vezető beült volna egy tévéstúdióba, ahol Tarlós alakítja a riportert, Tóth pedig az interjúalanyt. Kiderült például, hogy a következő ciklus végére például nem lesz csatornázatlan utca, de olyan sem, ahol ne volna szilárd útburkolat, ígérte a beszélgetésben Tóth Mihály, amire Tarlós a rámenős riporter annyit reagált: azért nem ünnepi beszédre kíváncsi, inkább tájékozódna. A diskurzus egy négyszemközti kávézással zárult, aztán elmaradt a vendég kikisérése az 52-es buszhoz.

Klikk a képre!
Klikk a képre! (Fotók: Németh Dániel)

Merthogy Tarlós és stábja a következő állomásra is tömegközlekedéssel indult. A stáb amúgy mindent előre jól elgondolt, az Index birtokába jutott forgatókönyvben például az is le volt írva, politikai szempontból minek a látványa fontos, a busz ablakából mi kevéssé releváns a közelgő választás szempontjából.

Aszfalt helyett murvaút

"Indulás Királyerdőbe az 52-es busszal, Tarlós István ismét beszélgetést kezdeményezhet. Elhaladtak a felújított Áruház téri SZTK, a Csepel SC stadionja. Az út első felében a Kossuth Lajos, a Szent István úti panelek, majd a királyerdei kertes családi házak a meghatározók"

Hogy mennyire beszélt Tarlós a panelekről, nem derült ki, mert az előre beszervezett kísérőktől és a kameramanoktól nem lehetett a közelébe férkőzni. Királyerdőben viszont épp a Kies utca sarkára szerveztek lakossági fórumot, igaz a Fidesz helyi rajongótáborán kívül senki se volt kíváncsi az eseményre. Sőt egy vicces plakátrafirkáló Tarlós nem régi szereplésére utalva azt firkálta a meghívó plakátra, hogy "szemüvegeket összetörni". A Kies utca sarka akár lehetne jó hely is, de nem az, mert nincs csatornázva, és murva van rászórva aszfalt helyett.

Ennek ellenére Tarlós első beszélgetőpartnere nem hozza a kívánt hatást. "Ez az egész Királyerdő csatornázatlan?" - kérdezte az aspiráns. "Volt" - válaszolta a helyi erő. "De a parlagfű burjánzik?" - próbálta kimenteni magát Tarlós. - Az bizony burjánzik" - reagál a nyugdíjas. Itt még a lakosság egy szoftosat buzizik, amire Tarlós azzal reagál, ne hozzák nehéz helyzetbe, hiszen az ultraliberálisok úgyis mindig ilyesmivel bántják.

Pillantás a Király házára

Azért beszól a Budapest Parádé szervezőinek, hogy kegyeletsérően a tragikus tűzijáték után kevesebb mint egy héttel szerveztek bulit. Kevés szitkot kapnak még a mobiltornyok, aztán következhet az újabb állomás, egy bezárt, pontosabban összevont kórház előtti tér. Útközben - most épp mikrobusszal haladunk - a helyiek megmutatták az egykori posztógyári sporttelepet, ahol lakópark lesz, egy pillantás pedig a néhai király Zámbó Jimmy házára is jut.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Tarlós őszintén megrökönyödik, amikor az Index Csepelen élő riportere megkérdezi, járt-e már valaha a kerületben, meglepetésre azonban közéleti példák helyett azzal rukkol elő, hogy 7 évig egy csepeli fiú udvarolt a lányának. E szerint családi kötődése van e városrészhez, kérdeztük tovább. "Ez azért túlzás" - reagált a már nem annyira feldúlt főpolgármesterjelölt.

Kórházsirató

A kórháznál tömeg várja Tarlóst, aki bevezetőképp elmondta, sokat ígértek a csepelieknek, de mindig átverték őket. Felelevenítette a kórház bezáráson túl az el nem készült gerincutat, az elmaradt fejlesztéseket. Egy orvos, meg talán a volt kórházigazgató is panaszkodott, hogy egykoron regionális kórháznak szánták a Weiss Manfrédot, majd végül összevonták egy olyan intézménnyel a Dél-Pesti Kórházzal, amit sose fejeztek be, viszont felújításásra se fordítottak semmit, ráadásul csak 120 ezer ember ellátására készült, nem a Csepel-szigetiekkel együtt 320 ezer ember ellátására.

Itt is panasz, panasz hátán, majd tovább indult a tömeg az el nem készül gerincúthoz, ide már nem kísértük a stábot, és azt is csak a programból tudjuk, hogy a városközponttól pár száz méterre a környék nagyon lerobbant, azonban dolgos emberek élnek ott, akik a maguk módján mindenféle segítség nélkül igyekszenek élhetővé tenni utcájukat.