Valér
2 °C
8 °C

Duna-parti telekre települ a kormány?

2006.05.26. 16:43
Kishajó lehet a parlamenti képviselők fő közlekedési eszköze. Ez lesz ugyanis a leggyorsabb közlekedési eszköz, ha a napokban bejelentett tervek szerinti kormányzati negyed a legvalószínűbb helyszínekre, a csepeli szigetcsúcsra vagy a Kopaszi-gát térségébe költözne - derült ki az InfoRádió interjújából.

Eltér István, a fővárosi tervtanács tagja az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt évtizedben felvetődött helyszínek nagyrészt már beépültek, így nem sok lehetőség maradt a leendő kormányzati negyed felépítésének helyére.

A Népszabadság értesülései szerint a földművelési tárca épülete lehet az egyetlen, ami állami tulajdonban marad, a többi minisztérium - a minisztériumi munkára amúgy is alkalmatlan - épületeit értékesítenék, a testületek pedig kiköltöznének a felépülő kormányzati negyedbe.

Korábban tervbe volt már véve a Budai Vár, majd a Milleniumi Városközpont területe, de ezek mára beépültek. A Duna mellett szóba került a Duna Plaza térsége, ami azóta szintén beépült, valamint az utolsó szabad területek egyike, a csepeli szigetcsúcs. "Légvonalban közel a Parlament, a pesti rakpart nyugodtan meghosszabbítható odáig, és majdnem lámpamentesen el lehet jutni a Parlamentig. De az is elképzelhető, hogy például kishajóval közlekednének, hasonlóképpen Párizshoz." - magyarázta Eltér a szigetcsúcsban rejlő lehetőségeket.

A rádió kérdésére, hogy a területet nemrég megvásárló Fadesa spanyol ingatlanbefektető cég hogyan befolyásolja a kormánynegyed megvalósulását, az illetékes elmondta, hogy ez nem jelent problémát, hiszen a cégnek az a legbiztosabb befektetés, ha a kormányzati szervekkel köt üzletet.

Eltér szerint a szigetcsúccsal szembeni Kopaszi-gát is elképzelhető helyszínként. Az oda tervezett és már épülő szabadidőközpontról úgy nyilatkozott, "az még csak a kezdeti stádiumban van. Ha egy ilyen komoly elképzelés létezne, nyugodtan meg lehetne változtatni a funkciókat úgy, hogy a teljes kormányzati negyed kiköltözhetne oda." A környéket Leisztinger Tamás milliárdos egyik érdekeltsége, az Öböl XI. Kft. vette meg. A Kopaszi-gátra az üzeletkötés idején gyors beruházást ígérő cég, amelyben résztulajdonos a kerület is, eddig nem indított el komolyabb munkálatokat a területen.